Jak wyłączyć funkcję Znajdź mój iPhone w przypadku sprzedaży urządzenia

Gdy Twój iPhone zostanie skradziony, zgubiony lub zaginie, możesz łatwo odtworzyć dźwięk lub sprawdzić jego lokalizację. Właśnie dlatego aplikacja Znajdź mój na iPhonie i iPadzie jest tak ważną funkcją bezpieczeństwa. Od iOS 13 Apple połączyło aplikacje Znajdź mój iPhone i Znajdź moich znajomych w jedną.

Aplikacja Znajdź mój to ważny radar pozwalający ograniczyć liczbę zdarzeń związanych ze zgubionymi lub znalezionymi urządzeniami. Konfigurowanie aplikacji Znajdź mój Możesz zlokalizować zgubione lub skradzione urządzenie, a nawet pomóc znajomemu znaleźć jego urządzenie. Możesz również udostępnić swoją lokalizację znajomym, rodzinie i kontaktom, poprosić znajomego o śledzenie lokalizacji lub uzyskać wskazówki dojazdu do lokalizacji innej osoby.

Ale jest to również opcja, którą należy wyłączyć, jeśli chcesz sprzedać, wymienić, oddać lub oddać swojego iPhone'a.

Najpierw odpowiedzmy na pytanie dlaczego, a następnie sprawdzimy, jak wyłączyć usługę Znajdź mój telefon na iPhonie lub iPadzie.

Dlaczego warto wyłączyć usługę Znajdź mój iPhone, sprzedając go?

Istnieją trzy powody, dla których powinieneś wyłączyć usługę Znajdź mój iPhone, gdy sprzedajesz swój iPhone, oddajesz go do recyklingu lub przekazujesz znajomemu lub członkowi rodziny:

  • Nie można przywrócić ustawień fabrycznych iPhone'a lub iPada bez wyłączenia aplikacji Znajdź mój.
  • Każda osoba znająca Twój Apple ID i hasło może Cię śledzić za pośrednictwem aplikacji Znajdź mój w iCloud.
  • Blokada aktywacji zostaje włączona, aby zablokować urządzenie po włączeniu usługi Znajdź mój, co oznacza, że kupujący nie może z niego korzystać.

Dlatego przed oddaniem urządzenia lub wysłaniem go do serwisu należy upewnić się, że ta opcja jest wyłączona. Możesz wyłączyć aplikację Znajdź mój telefon z poziomu aplikacji, a także zdalnie z iCloud, odłączając urządzenie od konta Apple.

Jak wyłączyć funkcję Znajdź mój iPhone

Aplikacja Znajdź Mój iPhone to dedykowane narzędzie na urządzeniu z systemem iOS. W systemie iOS 13 aplikacje Znajdź Mój iPhone i Znajdź Moich Znajomych zostały połączone w jedną. Teraz możesz jej używać do udostępniania swojej lokalizacji, oznaczania urządzenia jako zgubionego i zdalnego usuwania danych.

Aby jednak wyłączyć tę funkcję, musisz przejść w inne miejsce: do menu Ustawienia na swoim iPhonie:

  • Otwórz ustawienia.
  • Kliknij logo Apple ID ze swoim imieniem (pierwsza pozycja na ekranie Ustawień).
  • Przewiń w dół do opcji „Zlokalizuj” na następnym ekranie.
  • Teraz dotknij opcji „Znajdź iPhone'a/iPada”. Przesuń suwak „Znajdź iPhone'a/iPada” w pozycję wyłączoną.
  • Aby wyłączyć funkcję Znajdź mój iPhone, musisz wprowadzić swój Apple ID i hasło.
  • Funkcja Znajdź mój iPhone zostanie teraz wyłączona dla wybranego urządzenia z systemem iOS.

Jeśli planujesz sprzedać swoje urządzenie, możesz teraz przywrócić ustawienia fabryczne iPhone'a. Możesz to zrobić za pomocą Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj -> Usuń całą zawartość i ustawieniaWarto jednak najpierw całkowicie wylogować się z usługi iCloud, klikając opcję Wyloguj się u dołu strony Apple ID, do której możesz uzyskać dostęp, klikając swoje imię i nazwisko u góry Ustawień.

Jak wyłączyć funkcję Znajdź mój w iCloud

Nie można wyłączyć funkcji Znajdź mój tylko z poziomu iCloud. Zanim przekażesz swoje urządzenie komuś, musisz zalogować się do iCloud i usunąć całą zawartość oraz ustawienia. Spowoduje to całkowite usunięcie wszystkich danych z iPhone'a, usunięcie go z powiązanego Apple ID i wyłączenie funkcji Znajdź mój.

Jeśli korzystasz z uwierzytelniania dwuskładnikowego na swoim Apple ID, otrzymasz kod weryfikacyjny na swoje urządzenia Apple jako dodatkową warstwę bezpieczeństwa po zalogowaniu się do iCloud z przeglądarki. Możesz również zalogować się do Znajdź mój iPhone Bezpośrednio w sieci.

Użyj tego samego Apple ID i hasła, które są powiązane z telefonem, który chcesz sprzedać, i wykonaj poniższe kroki. iCloud wyświetli mapę z lokalizacją Twojego iPhone'a:

  • Kliknij strzałkę rozwijaną obok „Wszystkie urządzenia„Na górze mapy wybierz konkretne urządzenie z listy.
  • Kliknij Skanuj iPhone'a W menu rozwijanym, które pojawi się dla wybranego urządzenia. Ponieważ posiadasz urządzenie Apple i chcesz je komuś oddać, nie wpisuj tutaj wiadomości ani numeru.
  • Jeśli telefon jest zablokowany, pojawi się komunikat. Resetowanie Przy następnym uruchomieniu telefon zostanie zdalnie wymazany, a po jego zakończeniu otrzymasz wiadomość e-mail.
  • Po wymazaniu urządzenia kliknij zielony link Usuń z konta.
    Urządzenie zostanie teraz wymazane i zresetowane. Inny użytkownik będzie mógł je teraz aktywować po wykonaniu kroków na ekranie konfiguracji iPhone'a.
Ogłoszenie: Pełny pakiet funkcji iCloud obejmuje funkcję Znajdź mój iPhone. Jeśli nie widzisz funkcji Znajdź mój iPhone po odwiedzeniu strony iCloud.com na komputerze, Twoje konto ma dostęp tylko do funkcji internetowych iCloud. Aby skorzystać z funkcji Znajdź mój iPhone, zaloguj się do iCloud na swoim urządzeniu Apple w Ustawieniach.

Wyłącz funkcję Znajdź mój iPhone bez Apple ID

Nie możesz tego zrobić.

Aplikacja Znajdź mój na urządzeniach Apple to nie tylko funkcja odzyskiwania danych, ale także warstwa zabezpieczeń. Twój Apple ID jest jej sercem, chroniąc urządzenie w przypadku jego zgubienia lub kradzieży. Wsparcie Apple oferuje kilka sposobów odzyskiwania lub Zresetuj Apple ID Twoje, na wypadek gdybyś zapomniał.

Co się stanie, gdy wyłączę usługę Znajdź mój iPhone?

Jeśli potrzebujesz zlokalizować zgubione lub skradzione urządzenie, aplikacja Znajdź Mój pomoże Ci je odzyskać. Możesz sprawdzić lokalizację urządzenia na mapie, odtworzyć dźwięk, który pomoże Ci je znaleźć, i wiele więcej. Blokada aktywacji to funkcja aplikacji Znajdź Mój, która uniemożliwia korzystanie z iPhone'a innym osobom poza Tobą.

Po wyłączeniu funkcji Znajdź mój iPhone utracisz te funkcje, przez co odzyskanie iPhone'a stanie się trudniejsze.

Jeśli chcesz sprzedać, oddać, wymienić lub wysłać iPhone'a do serwisu, musisz wyłączyć usługę Znajdź mój iPhone.

Nie sprzedawaj swojego iPhone'a, dopóki nie zostanie odblokowany.

Jeśli aplikacja „Znajdź mój” nadal działa lub urządzenie z systemem iOS nie zostało zresetowane, nie jest ono gotowe do sprzedaży. Zwróć uwagę na te dwa objawy:

  • Jeśli urządzenie nie jest odłączone od konta iCloud, podczas procesu konfiguracji pojawi się ekran blokady aktywacji.
  • Jeśli nie usuniesz wszystkich danych z telefonu, po uruchomieniu zobaczysz blokadę hasłem lub ekran główny. Upewnij się, że po włączeniu urządzenia widzisz ekran konfiguracji iPhone'a.

Zawsze usuwaj całą zawartość i odłączaj urządzenie od konta iCloud przed przekazaniem go komuś. W przeciwnym razie osoba, której je przekazujesz, będzie musiała się z Tobą skontaktować i poprosić o zdalne wykonanie tej czynności z Twojego konta iCloud. Powinieneś również dowiedzieć się, jak Jak korzystać z aplikacji Znajdź mój na iPhonie.

Oczywiście, możesz znaleźć się po drugiej stronie równania i natknąć się na zgubiony telefon. Oto, co należy zrobić: Kilka kroków, które możesz podjąć, aby zwrócić zgubionego iPhone'a jego prawowitemu właścicielowi.

Idź do góry przycisk