System Windows 10 działa obecnie na ponad 400 milionach urządzeń, ale wciąż ma mnóstwo problemów z prywatnością — m.in. obowiązkowe zbieranie danych diagnostycznych i raportowanie wykorzystania do firmy Microsoft, a także trochę reklam rozsianych po całym systemie.
Nie wszystkie problemy z systemem Windows 10 da się rozwiązać, ale istnieją pewne ustawienia, które można dostosować, aby przywrócić prywatność. W dzisiejszym artykule pokażemy pięć ustawień związanych z prywatnością, które możesz zmienić, aby korzystanie z systemu Windows 10 było mniej inwazyjne i bezpieczniejsze.
Szybkie linki
1- Zablokuj Cortanie możliwość rozpoznania Cię:
Aby Cortana mogła stać się najlepszym osobistym wirtualnym asystentem, będzie Cię wcześniej pytać, czy może Cię „poznać” na podstawie sposobu, w jaki korzystasz ze swojego urządzenia — Twojej mowy, pisma odręcznego i sposobu pisania na klawiaturze.
Funkcja „Poznajmy się” pozwala systemowi Windows 10 zbierać także inne informacje o Tobie, w tym Twój kalendarz, kontakty, lokalizację i historię przeglądania, zgodnie z oświadczeniem o ochronie prywatności firmy Microsoft.
Możesz wyłączyć funkcję „poznawania się” Cortany, jeśli jest włączona. Uniemożliwi to korzystanie z dyktowania głosowego do komunikacji z Cortaną, a wszystkie dane osobowe zebrane przez Cortanę zostaną usunięte.
Aby wyłączyć tę funkcję, otwórz menu Ustawienia i przejdź do sekcji Mowa, pismo odręczne i pisanie. W sekcji Poznajemy się, dotknij opcji Przestań mnie poznawać. Spowoduje to wyłączenie dyktowania i wyczyszczenie wszystkich zebranych informacji z urządzenia. Możesz również wyczyścić zebrane informacje o Tobie w menu ustawień Cortany, w sekcji Zmień, co Cortana wie o mnie w chmurze.
2- Wyłącz funkcję lokalizacji:
Jeśli korzystasz z urządzenia mobilnego, takiego jak tablet czy laptop, często pozwalasz systemowi Windows 10 lub aplikacjom innych firm na łatwy dostęp do Twojej lokalizacji. Nie oznacza to jednak, że powinieneś pozwalać na ciągłą zmianę lokalizacji. Po zmianie lokalizacji system Windows 10 rejestruje dane o lokalizacji urządzenia przez maksymalnie 24 godziny, po czym pozwala aplikacjom na żądanie dostępu do danych dotyczących odwiedzonych przez Ciebie miejsc.
Jeśli wyłączysz lokalizację, niektóre aplikacje, które z niej korzystają (takie jak Mapy), nie będą mogły Cię znaleźć. Możesz jednak ręcznie ustawić domyślną lokalizację, na podstawie której aplikacje będą mogły zakładać, że tam jesteś.
Aby wyłączyć lokalizację, otwórz menu Ustawienia i przejdź do sekcji Lokalizacja. Możesz wyłączyć lokalizację dla wszystkich użytkowników (w sekcji „Lokalizacja tego urządzenia jest włączona > Zmień”) lub wyłączyć usługi lokalizacyjne dla swojego konta (w sekcji „Usługa lokalizacji”). W tym menu możesz również wyczyścić historię lokalizacji i zezwolić wybranym aplikacjom na wyświetlanie (lub nie) Twojej dokładnej lokalizacji. W przypadku aplikacji, które mają dostęp do Twojej lokalizacji, otrzymasz powiadomienie, czy korzystają z danych historii lokalizacji, czy nie.
Aby szybko przełączać się między usługami lokalizacyjnymi, otwórz Centrum akcji. W Szybkich ustawieniach znajdziesz opcję przełączania lokalizacji (być może bez przełącznika).
3- Zatrzymaj funkcję synchronizacji:
W systemie Windows 10 dostępnych jest wiele ustawień synchronizacji. Jeśli zalogujesz się na konto Microsoft, Twoje ustawienia – w tym hasła – mogą być synchronizowane na innych urządzeniach z tym samym kontem. Możesz również synchronizować powiadomienia między urządzeniami.
Jeśli wyłączysz synchronizację, Twoje ustawienia i hasła nie będą synchronizowane w inny sposób, gdy zalogujesz się na koncie Microsoft (musisz więc skonfigurować różne ustawienia, takie jak ręczne wprowadzenie hasła).
Aby wyłączyć ustawienia synchronizacji, otwórz menu Ustawienia i przejdź do Konta > Synchronizuj ustawienia. Możesz wyłączyć wszystkie tryby synchronizacji jednocześnie lub przełączać każde ustawienie synchronizacji zewnętrznej osobno.
Aby zatrzymać synchronizację powiadomień, otwórz Cortanę i przejdź do Ustawień > Wysyłaj powiadomienia między urządzeniami. Możesz to wyłączyć, aby zatrzymać wszystkie powiadomienia o synchronizacji, a także kliknąć Edytuj ustawienia synchronizacji, aby zarządzać różnymi urządzeniami, na których jesteś zalogowany.
4- Zabezpiecz blokadę ekranu:
Ekran blokady to pierwsza rzecz, jaką widzi każdy, kto odblokowuje urządzenie. Na ekranie tym może znajdować się wiele informacji, do których nie chcesz, aby ktokolwiek inny miał dostęp.
Aby zabezpieczyć ekran logowania i ekran blokady, musisz wykonać trzy czynności:
Upewnij się, że powiadomienia nie wyświetlają się na ekranie blokady. Otwórz menu Ustawienia, przejdź do System > Powiadomienia i akcje i wyłącz opcję Pokaż powiadomienia na ekranie blokady. Wadą wyłączenia tej funkcji jest to, że nie zobaczysz żadnych powiadomień, dopóki nie odblokujesz urządzenia.
Aby wyłączyć Cortanę na ekranie blokady, otwórz Cortanę i przejdź do Ustawień > Używaj Cortany nawet wtedy, gdy urządzenie jest zablokowane. Wadą wyłączenia tej funkcji jest to, że nie będziesz mógł korzystać z Cortany, gdy urządzenie jest zablokowane.
Ukryj swój adres e-mail na ekranie głównym, otwierając menu Ustawienia i przechodząc do Konta > Opcje logowania > Prywatność. Na dole wyłącz funkcję „Pokaż dane konta (takie jak adres e-mail) na ekranie logowania”. Wyłączenie tej funkcji nie ma praktycznie żadnych wad, chyba że naprawdę chcesz widzieć swój adres e-mail.
5- Zatrzymaj swój identyfikator reklamowy:
Każde konto Microsoft ma unikalny identyfikator reklamowy, który umożliwia firmie Microsoft gromadzenie informacji o użytkowniku i dostarczanie spersonalizowanych reklam na platformach firmy. Jeśli zalogujesz się do systemu Windows 10 za pomocą konta Microsoft, te spersonalizowane reklamy będą towarzyszyć Ci na całym komputerze – zobaczysz je w różnych aplikacjach, a nie tylko w samym systemie operacyjnym (na przykład w menu Start).
Aby wyłączyć te reklamy w systemie Windows 10, otwórz menu Ustawienia i przejdź do Prywatność > Ogólne > Zezwalaj aplikacjom na używanie mojego identyfikatora reklamowego w różnych aplikacjach (wyłączenie tej opcji spowoduje zresetowanie identyfikatora) i wyłącz tę funkcję. Chociaż reklamy nadal będą wyświetlane, nie będą one spersonalizowane według Twoich upodobań i preferencji.
Wyłączenie tej funkcji uniemożliwi wyświetlanie spersonalizowanych reklam w systemie Windows 10, ale nie oznacza to automatycznie, że nie będziesz mógł oglądać spersonalizowanych reklam, gdy korzystasz ze swojego konta Microsoft na innych platformach i urządzeniach. Aby zalogować się na konto Google, wystarczy wpisać anonimowy identyfikator w opcjach ^_^.





