Platforma może zapewnić LinkedIn Świetna pomoc dla każdego, kto chce nawiązać kontakty i rozwijać swoją karierę. Chociaż, jak w przypadku każdej innej platformy do wyszukiwania pracy, musisz mądrze podejść do tego, jak… Poszukiwanie pracy.
LinkedIn pozwala zobaczyć, kto szuka Cię w internecie i samodzielnie wyszukiwać dane osób. Chociaż niektórzy wolą transparentność, jeśli chodzi o przeglądanie danych pracodawców lub potencjalni pracownicy LinkedIn daje również możliwość zrobienia tego anonimowo.
Jeśli czujesz się trochę nieśmiało, możesz schować się w cieniu tryb prywatny Na LinkedIn. Oto jak włączyć i używać trybu prywatnego na LinkedIn, aby nie zostawiać po sobie śladu.

Szybkie linki
Czym jest tryb prywatny na LinkedIn?
Prywatny tryb serwisu LinkedIn ukrywa Twoją aktywność online i pomaga Ci zachować anonimowość podczas odwiedzania profili innych użytkowników.

Domyślnie, przeglądając LinkedIn, udostępniasz informacje o swoim profilu innym użytkownikom. Oznacza to, że gdy odwiedzasz czyjąś stronę, LinkedIn przechowuje Twoje dane, a odwiedzany użytkownik je widzi. Dostęp do tych informacji można uzyskać za pośrednictwem menu. Kto oglądał Twój profilMoże się to okazać przydatne, jeśli chcesz okazać komuś zainteresowanie i zachęcić go do kontaktu.

Gdy włączysz tryb prywatny i przejdziesz na czyjąś stronę, nie będzie ona miała możliwości dowiedzenia się, kim jesteś. Zamiast tego pojawisz się na liście. Kto oglądał Twój profil Jako anonimowy użytkownik LinkedIn, jeśli przeglądasz stronę w trybie prywatnym, lub jako stanowisko w trybie półprywatnym (np. dziennikarz mediów internetowych).
Może się to okazać przydatne, jeśli nie chcesz dodawać kogoś do swojej sieci kontaktów, a zamiast tego chcesz przyjrzeć się konkurencji w swojej branży.
Czy tryb prywatny jest częścią LinkedIn Premium?
Tryb prywatny na LinkedIn jest bezpłatny i dostępny dla wszystkich użytkowników LinkedIn. Nie musisz płacić za żaden z planów subskrypcji LinkedIn Premium, aby z niego skorzystać.

Warto również zauważyć, że użytkownicy LinkedIn Premium nie mogą zobaczyć tożsamości innych użytkowników przeglądających stronę w trybie prywatnym, dzięki czemu Twoja prywatność jest chroniona.
Mogą jednak przeglądać strony w trybie prywatnym i nadal widzieć zwykłe osoby, które przeglądały ich profile.
Jak tryb prywatny LinkedIn może zniszczyć Twoje sieci
Czy ta opcja jest zbyt piękna, aby była prawdziwa? Bo nie jest darmowa. Chociaż nie musisz być użytkownikiem LinkedIn Premium, aby korzystać z zalet trybu prywatnego LinkedIn, może to jednak kosztować utratę potencjalnych kontaktów sieciowych.
Ponieważ przeglądanie LinkedIn w trybie prywatnym usuwa wszystkie informacje z sekcji „Kto oglądał Twój profil”, nie będziesz widzieć, kto odwiedza Twoją stronę. Oznacza to, że nie będziesz mieć możliwości zobaczenia, kto jest zainteresowany nawiązaniem z Tobą kontaktu i stracisz okazje do nawiązania z nimi kontaktu.
Jedynym sposobem na obejście tego ograniczenia jest opłacenie subskrypcji LinkedIn Premium. Możesz wtedy ukryć swoją aktywność przed innymi osobami, jednocześnie mając dostęp do informacji o tym, kto oglądał Twój profil (w tym o regularnych użytkownikach przeglądarek).
Jak włączyć tryb prywatny na LinkedIn?
Możesz korzystać z trybu prywatnego, aby przeglądać serwis LinkedIn zarówno na komputerze, jak i na smartfonie.
na pulpicie
Aby włączyć tryb prywatny w serwisie LinkedIn na komputerze, wykonaj poniższe czynności.
Przejdź do swojej strony profilu w serwisie LinkedIn.

Kliknij strzałkę rozwijaną znajdującą się pod ikoną Twojego profilu w prawym górnym rogu ekranu.

Z menu rozwijanego wybierz Konto -> Ustawienia i prywatność.

Kliknij Prywatność Na górze, a potem Jak inni widzą Twoją aktywność na LinkedIn.

Jeśli widzisz starszą wersję serwisu LinkedIn, z menu po lewej stronie wybierz Wyświetl -> Pokaż swój profil i sieć.Wybierać Zmiana Obok opcji wyświetlania profilu.

Następnie wybierz jeden z trzech trybów: Publiczny (twoje imię i nazwisko oraz adres główny), Półprywatny (prywatne funkcje profilu) lub Prywatny (żadne dane osobowe nie są widoczne).

Wszystkie zmiany zostaną automatycznie zapisane na LinkedIn. Pamiętaj, że niezależnie od tego, czy wybierzesz tryb prywatny, czy półprywatny, spowoduje to wyłączenie Kto oglądał Twój profil I wyczyść historię osób, które oglądały Twój profil w serwisie LinkedIn.
Na telefonie komórkowym
Jeśli korzystasz z serwisu LinkedIn na smartfonie, a nie na komputerze, poniżej znajdziesz informacje, jak włączyć tryb prywatny w serwisie LinkedIn za pomocą aplikacji mobilnej.
Otwórz aplikację LinkedIn na swoim smartfonie i dotknij ikony profilu w lewym górnym rogu ekranu.

Kliknij Ustawienia znajduje się na górnej stronie.

Przewiń w dół i wybierz Oferta.

Z listy Oferta , Znajdź Opcje widoku profilu.

Wybierz jeden z trzech trybów: publiczny, półprywatny lub prywatny.

Jeśli chcesz edytować informacje, które inni użytkownicy widzą w Twoim profilu, musisz przejść na aplikację komputerową lub otworzyć LinkedIn w przeglądarce, zamiast korzystać ze specjalnej aplikacji mobilnej.
Jak najlepiej wykorzystać tryb prywatny na LinkedIn
Niezależnie od powodu, dla którego chcesz zachować anonimowość na LinkedIn, powinieneś zachować rozwagę i przestrzegać pewnych zasad, korzystając z trybu prywatnego tej sieci. Oto kilka z nich: Kilka wskazówek i trików Które możesz wykorzystać, aby w pełni wykorzystać jego możliwości.
Dla początkujących użytkowników
Jeśli dopiero zakładasz profil na LinkedIn i poznajesz swoją sieć kontaktów, tryb prywatny może okazać się bardzo przydatny. Pomoże Ci on zachować anonimowość podczas przeglądania profili i budowania sieci kontaktów. Tryb prywatny jest również zalecany, jeśli pracujesz i nie chcesz, aby ktokolwiek w pracy dowiedział się, że szukasz nowych możliwości.

Dla firm rekrutacyjnych
Jeśli jesteś menedżerem ds. rekrutacji lub chcesz zatrudnić własnych pracowników, tryb prywatny LinkedIn również może Ci się przydać. Użyj trybu prywatnego na początku wyszukiwania, tworząc listę odpowiednich kandydatów. Następnie wróć do trybu publicznego, gdy będziesz gotowy do kontaktu. Potencjalni kandydaci.
Dla zaawansowanych użytkowników LinkedIn
Jako doświadczony użytkownik LinkedIn możesz chcieć zachować dostęp do danych odwiedzających Twój profil, ale jednocześnie zachować anonimowość, odwiedzając profile innych osób tylko okazjonalnie. Najlepszym sposobem, aby to osiągnąć, jest korzystanie z trybu prywatnego LinkedIn tylko podczas prowadzenia badań, a nie regularnie. Po zakończeniu przełącz się z powrotem na tryb publiczny, aby kontynuować zbieranie danych sieciowych.
Jak wyłączyć tryb prywatny w serwisie LinkedIn
Jeśli chcesz wyłączyć tryb prywatny na LinkedIn, kroki są proste. Wystarczy wykonać kroki opisane powyżej, aby włączyć tryb prywatny i upewnić się, że zaznaczono opcję Twoje imię i nazwisko oraz adres Jako opcja zamiast trybu prywatnego.
Czy warto włączyć tryb prywatny na LinkedIn?
LinkedIn to przede wszystkim networking i otwartość na nowe możliwości i kontakty. Z tego powodu najlepiej unikać zbyt częstego korzystania z trybu prywatnego na LinkedIn. Jeśli jednak dbasz o swoją prywatność w sieci i nie chcesz, aby ktokolwiek mógł Cię śledzić na podstawie Twoich publicznych danych na LinkedIn, korzystaj z trybu prywatnego, aby zachować anonimowość na platformie.
Czy korzystasz z trybu prywatnego czy publicznego przeglądania na LinkedIn i dlaczego? Podziel się swoimi doświadczeniami z LinkedIn w sekcji komentarzy poniżej.





