Jak zatrzymać synchronizację z chmurą w programie Lightroom na komputerze i telefonie

Lightroom , bez wątpienia jeden z najlepszych Aplikacje do edycji mobilnej Zarówno na Androidzie, jak i iOS. Przy wszystkich tych zaawansowanych narzędziach do edycji i funkcjach premium, najbardziej irytującą rzeczą jest synchronizacja z chmurą. Działa w tle, usuwając podglądy. A po ponownym uruchomieniu aplikacji nie masz pojęcia, gdzie podziały się zdjęcia. Zdałem sobie sprawę, że cały pakiet Adobe Suite opiera się na środowisku chmury Adobe. Ale byłoby lepiej, gdyby mieli opcję wyłączenia synchronizacji z chmurą. Oto jak to zrobić. W programie Lightroom Zarówno na komputerach stacjonarnych, jak i na urządzeniach mobilnych.

Jak zatrzymać synchronizację z chmurą w programie Lightroom na komputerze stacjonarnym

Jeśli nie potrzebujesz funkcji chmury, lepiej będzie użyć starszej wersji Lightroom Classic 2015. Jeśli jednak używasz Lightroom 2019, istnieje możliwość wyłączenia synchronizacji z chmurą w aplikacji Creative Cloud.

Otwórz aplikację Adobe Creative Cloud, przejdź do karty Creative Cloud, a następnie do karty Pliki.

Na karcie Pliki możesz wyłączyć synchronizację Creative Cloud, odznaczając pole. Spowoduje to wyłączenie synchronizacji z chmurą i zapobiegnie lokalnemu usunięciu plików.

Jak zatrzymać synchronizację z chmurą w programie Lightroom na urządzeniu mobilnym

Niestety, w mobilnej wersji Lightrooma nie ma opcji wyłączenia synchronizacji z chmurą. Jednak, jak zawsze, istnieje sposób obejścia tego problemu i można skorzystać z aplikacji innej firmy. Ponieważ Lightroom mobilny nie posiada narzędzia do edycji online, możemy bezpiecznie zablokować internet, dopóki aplikacja nie wyłączy synchronizacji z chmurą.

Aby ograniczyć dostęp do internetu tylko do aplikacji mobilnej Lightroom, możesz wyłączyć dostęp do internetu w ustawieniach lub skorzystać z aplikacji innej firmy. Ta druga opcja jest przydatna, gdy chcesz mieć precyzyjną kontrolę nad Wi-Fi i transmisją danych mobilnych.

Ponieważ system Android nie pozwala użytkownikom na domyślne ograniczanie dostępu aplikacji do Internetu, potrzebna będzie aplikacja zapory sieciowej. NetGuard – zapora sieciowa bez rootowania  Jednak każda aplikacja zapory sieciowej będzie działać. Po zainstalowaniu aplikacji, otwórz ją, a na początku poprosi o pozwolenie. Aby utworzyć sieć VPNDziała. Aplikacje zapory sieciowej dla Androida Generalnie przez Utwórz lokalną sieć VPN Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł o najlepszych aplikacjach zapory sieciowej dla systemu Android. Aplikacje zapory sieciowej na AndroidziePo udzieleniu niezbędnych uprawnień zostanie wyświetlona lista zainstalowanych aplikacji, która przedstawia się następująco.

Na ekranie aplikacji przejdź do aplikacji Lightroom i dotknij ikony Wi-Fi i sieci komórkowej. Spowoduje to wyłączenie dostępu do internetu w Lightroom przez Wi-Fi i sieci komórkowe.

Po wyłączeniu połączenia internetowego otwórz aplikację Lightroom. Teraz, gdy zaimportujesz zdjęcia do Lightrooma, synchronizacja z chmurą zostanie zatrzymana. Dzięki temu Lightroom nie usunie Twoich zdjęć, a Ty otrzymasz podgląd w pełnej rozdzielczości.

Wadą tego rozwiązania jest to, że zapełnisz pamięć telefonu plikami i historią ustawień. Ponadto nie będziesz mógł udostępniać przesłanych plików bezpośrednio w mediach społecznościowych, ponieważ dostęp do internetu jest zablokowany. Dlatego, aby udostępnić zdjęcia na Instagramie, musisz wyeksportować obraz i udostępnić go z galerii telefonu.

zamykające słowa

Lightroom jest niewątpliwie jednym z Najlepsze narzędzia do edycji Na urządzeniach mobilnych. Jedną z najlepszych funkcji jest płynna synchronizacja w chmurze między urządzeniami. Jeśli masz wiele urządzeń z zainstalowanym programem Lightroom, synchronizacja w chmurze ma sens. Dla wszystkich innych to sposób na zapobieganie lokalnemu usuwaniu zdjęć lub podglądów.

Idź do góry przycisk