Jak udostępniać historie na Instagramie tylko bliskim znajomym

Wysyłając coś bliskim znajomym, zazwyczaj zachowujesz się jak prawdziwy mężczyzna. Możesz publikować głupsze zdjęcia, którymi normalnie nie pokazałbyś wszystkim swoim obserwatorom na Instagramie; w końcu masz reputację, którą musisz dbać.

Dzięki funkcji Instagrama, która pozwala wysyłać Stories tylko do najbliższych znajomych, możesz być naprawdę sobą. Instagram ogłosił tę funkcję 30 listopada, więc jeśli jeszcze jej nie widziałeś, bądź spokojny – wkrótce się pojawi.

Jak utworzyć zamkniętą listę znajomych na Instagramie

Zanim podzielisz się swoimi historiami z bliskimi znajomymi, upewnij się, że Twoi prawdziwi znajomi są już na liście. Aby dodać kogoś do listy bliskich znajomych, dotknij ikony hamburgera w prawym górnym rogu.

Opcja „Bliscy znajomi” będzie trzecią opcją od góry. Po jej wybraniu możesz wyszukać ją ręcznie. Instagram zasugeruje również osoby, które możesz dodać do listy, ale to Ty decydujesz, kogo dodasz.

Jeśli chcesz edytować listę bliskich znajomych, możesz uzyskać do niej dostęp, klikając zielone menu „Bliscy znajomi” w prawym górnym rogu swojej relacji. Kliknij „Edytuj listę bliskich znajomych”, aby wprowadzić zmiany.

Instagram pokaże Ci użytkowników, z którymi często wchodzisz w interakcję i zaproponuje ich jako bliskich znajomych. Kliknij zielony przycisk „Dodaj”, a ten bliski znajomy zostanie natychmiast dodany.

Po dodaniu bliskiego znajomego, druga osoba nie otrzyma powiadomienia o dodaniu jej do listy. Będzie wiedziała, że znajduje się na liście „Bliscy znajomi”, ponieważ posty udostępniane tej grupie będą otoczone zieloną obwódką.

Po dodaniu bliskich znajomych, zostaną oni dodani do listy „Bliscy znajomi”. Obok nich zobaczysz zielony przycisk „Usuń”. Jeśli kiedykolwiek zdecydujesz się usunąć tego znajomego, kliknij ten przycisk.

Jak udostępniać historie na Instagramie tylko bliskim znajomym

Tworząc swoją relację na Instagramie, zrobisz to tak, jak zwykle. Gdy skończysz, czas ją udostępnić. Dostęp do opcji „Bliscy znajomi” można uzyskać na dwa sposoby. Najprostszym sposobem jest dotknięcie zielonego kółka „Bliscy znajomi” u dołu.

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz skorzystać z dłuższej trasy, kliknij przycisk „Wyślij do” i „Zamknij znajomych”. Znajdziesz go bezpośrednio pod opcją „Twoja historia”.

Jeśli nie widzisz opcji „Bliscy znajomi”, upewnij się, że korzystasz z najnowszej wersji Instagrama. Nawet jeśli Twoje aplikacje zazwyczaj aktualizują się automatycznie, warto wiedzieć, czy masz jakieś oczekujące aktualizacje.

Wniosek

Czasami są rzeczy, które powinni zobaczyć tylko Twoi najbliżsi przyjaciele. Dzięki funkcji „Bliscy znajomi” wystarczy nacisnąć jeden przycisk, aby wysłać te dziwaczne lub zabawne historie na Instagramie znajomym, którzy – masz nadzieję – nadal będą Twoimi znajomymi po ich obejrzeniu.

Idź do góry przycisk