Czy otrzymałeś/aś wiadomość kondolencyjną od znajomego lub nieznajomego, w której napisano: „Patrz, kto właśnie umarł? Wiem, że go znasz. Więc przepraszam!”? Nadawca może również umieścić w wiadomości dziwnie wyglądający adres URL, twierdząc, że przeniesie Cię on bezpośrednio do serwisu informacyjnego. Nie powinieneś/powinnaś klikać w ten link – to oszustwo wykorzystywane przez hakerów do włamania się na konta ofiar.
Jak działa to oszustwo? Jak należy odpowiedzieć na tę wiadomość SMS? I co zrobić, jeśli przypadkowo kliknąłeś ten link? Sprawdź Czym jest atak phishingowy i jak można się przed nim chronić?

Szybkie linki
Przegląd oszustwa „Zobacz, kto właśnie umarł”
Wiadomości typu „Zobacz, kto właśnie umarł” lub podobne to oszustwa phishingowe, w których cyberprzestępca próbuje manipulować emocjami ofiary, fałszywie zgłaszając śmierć osoby, którą rzekomo zna. Oszustwo najczęściej atakowane jest przez użytkowników Facebooka, ale może również dotknąć każdego, kto korzysta z innych platform społecznościowych.
Atakujący dodaje do wiadomości kondolencyjnej adres URL phishingowy, podając go jako źródło wiadomości. W ten sposób oszust przekonuje adresata do kliknięcia linku w celu uzyskania dodatkowych informacji, a następnie włamuje się na konto ofiary.
Jak działa oszustwo „zobacz, kto właśnie umarł”?
Po kliknięciu linku phishingowego następuje tajemnicze wylogowanie z konta, powrót do ekranu logowania na używanej platformie i ponowne wprowadzenie danych. Na tym ekranie oszust może monitorować Twoją aktywność. Jeśli podasz tutaj swoje dane logowania, oszust zobaczy te poufne informacje. W ten sposób nieświadomie ujawniasz te ważne informacje oszustom.
Gdy haker uzyska dostęp do tych informacji, będzie mógł uzyskać dostęp do Twojego konta i zrealizować wszelkie swoje plany. Może wykorzystać Twoją tożsamość na kilka sposobów, aby realizować swoje złośliwe zamiary:
- Oszust może poprosić Twoich znajomych o pomoc finansową lub pożyczkę. W ten sposób będzie sprawiał wrażenie, że to Ty prosisz o pomoc.
- Może on dopuścić się jakiejkolwiek nielegalnej działalności, za którą możesz ponieść odpowiedzialność.
- Oszuści mogą wykorzystać Menedżera reklam Twojego konta do uruchomienia kampanii, jeśli dysponujesz tam środkami.
- Oszuści mogą zmieniać role administratorów ważnych stron, grup lub społeczności, którymi zarządzasz, i wykorzystywać je do złośliwych celów.
- Co gorsza, może wysłać tę samą wiadomość do twoich znajomych, by rozszerzyć łańcuch oszustw.
Oczywiście, jeśli używasz tych samych danych logowania do innej usługi, istnieje ryzyko, że uda im się włamać na podobne konta. Dlatego radzimy nie używać tych samych nazw użytkowników i haseł do wielu platform. Sprawdź Wykryj typowe oszustwa na Facebooku zanim będzie za późno..
Lista jest coraz dłuższa...
Co zrobić, gdy otrzymasz wiadomość „Zobacz, kto właśnie umarł”
https://youtu.be/TCrkV3_4zhc
Jeśli otrzymasz wiadomość o treści „Zobacz, kto właśnie umarł”, nie panikuj – prawdopodobnie wysłał ją oszust, a nikt, kogo znasz, nie zginął. Nie klikaj linku w wiadomości, nawet jeśli wygląda na to, że pochodzi od znajomego. Powodem jest to, że cyberprzestępca mógł włamać się na konto Twojego znajomego i wykorzystać je, aby Cię złapać.
Aby potwierdzić otrzymaną wiadomość, skontaktuj się ze znajomym, od którego otrzymałeś tę wiadomość, inną metodą. Jeśli wiadomość okaże się fałszywa, a Twój znajomy potwierdzi, że to nie on wysłał Ci tę wiadomość, poinformuj go, że jego konto zostało zhakowane, aby mógł podjąć odpowiednie kroki w celu jej odzyskania.
Dodatkowo, ostrzeż innych na liście znajomych, aby nie ufali wiadomościom otrzymywanym z zhakowanego konta. Jeśli Twój znajomy należy do grupy lub społeczności, reklamuj się tam również. Jeśli prowadzi popularną stronę, monitoruj nowe posty i ostrzegaj fanów, aby nie traktowali ich poważnie.
W międzyczasie powinieneś zablokować konto znajomego do czasu jego odzyskania. Podjęcie tego kroku uniemożliwi oszustowi ponowny kontakt z Tobą. Powinieneś również pomóc znajomemu odzyskać konto w miarę swoich możliwości i nie zostawiać go bez pomocy. Sprawdź Czy Twoje konto na Facebooku zostało zhakowane? Jak to stwierdzić (i naprawić).
Czy padłeś już ofiarą tego oszustwa, klikając w link? Jak powinieneś zareagować?
Czy padłeś ofiarą oszustwa polegającego na fałszywych kondolencjach? Oto, co zrobić.
Jeśli podejrzewasz, że padłeś ofiarą tego oszustwa, natychmiast zmień hasło do swojego konta. Dodatkowo wyloguj się ze wszystkich urządzeń, na których jesteś zalogowany. W ten sposób oszust nie będzie mógł ponownie uzyskać dostępu do Twojego konta.
Następnie upewnij się, że oszust nie próbował już tego samego oszustwa wobec Twoich znajomych. Sprawdź swoje ostatnie rozmowy na czacie. Jeśli zobaczysz wiadomość, której nie pamiętasz, aby wysłać, upewnij się, że odbiorca wie, że to nie Ty ją wysłałeś.
Oszust może również usunąć wiadomość z Twojego konta po jej wysłaniu. Jeśli masz czas, możesz ją odzyskać. Usunięte wiadomości na Facebooku I na niektórych innych platformach społecznościowych. Możesz też wysłać SMS-a informującego wszystkich znajomych o tym, co się z Tobą stało. Wszyscy się o tym dowiedzą, a pułapka oszusta zawiedzie.
Sprawdź, czy oszust opublikował coś na Twojej osi czasu, w grupie, którą administrujesz, na stronie, której jesteś właścicielem, ani nigdzie indziej na platformie, używając Twojego konta. Sprawdź również ostatnią aktywność na swoim koncie, aby upewnić się, że nie podejmował prób phishingu na Twoim profilu, komentując posty innych osób.
Jeśli natkniesz się na takie posty lub komentarze na swoim profilu lub za jego pośrednictwem, powinieneś je usunąć. Następnie wykonaj następujące czynności kontrolne:
- Jeśli masz saldo w Menedżerze reklam, sprawdź, czy oszust wykorzystał je do prowadzenia kampanii. Jeśli tak, powinieneś je zablokować.
- Jeśli Twoja karta kredytowa lub debetowa jest powiązana z kontem, upewnij się, że nie dokonujesz podejrzanych zakupów.
- Jeśli jesteś administratorem strony, grupy lub społeczności, upewnij się, że Twoje role administratora się nie zmieniły. Jeśli zostanie dodane nowe konto z uprawnieniami moderatora lub administratora, natychmiast je usuń.
- Sprawdź swoje ustawienia prywatności, aby upewnić się, że nic nie zostało zmienione. Jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany, cofnij je.
Dodatkowo monitoruj aktywność swojego konta i regularnie sprawdzaj urządzenia, na których się logujesz. Jeśli nieznane urządzenie ponownie spróbuje uzyskać dostęp do Twojego konta, zmień hasło. Upewnij się również, że Twój smartfon lub przeglądarka nie zostały zhakowane – oszust mógłby ich użyć do szpiegowania Cię.
Niektóre linki phishingowe służą wyłącznie do pobrania złośliwego oprogramowania, a nie do włamania się na Twoje konto. Jeśli podejrzewasz, że po kliknięciu linku została zainstalowana losowa aplikacja, przeskanuj urządzenie w poszukiwaniu wirusów, aby upewnić się, że nie jest zainfekowane. Sprawdź Jak skanować pliki i łącza bez zainstalowanego oprogramowania antywirusowego.
OgłoszenieOmówiliśmy już niektóre z możliwych kontroli, które możesz podjąć, aby chronić swoje konto, ale oszuści mogą je również wykorzystać na inne sposoby. Zachowaj należytą staranność, aby upewnić się, że Twoje konto jest bezpieczne i w razie potrzeby podejmij odpowiednie działania.
Chroń się przed oszustwami phishingowymi
Pomimo wysiłków firm mediów społecznościowych, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim użytkownikom, hakerzy wciąż potrafią przejąć konta. Teraz, gdy wiesz, jak działają oszustwa phishingowe, powinieneś być w stanie skutecznie radzić sobie z oszustwami takimi jak wiadomość „Zobacz, kto właśnie umarł”. Dbanie o bezpieczeństwo i prywatność konta jest kluczowe, podobnie jak publikowanie informacji, które pomogą uratować innych. Możesz teraz sprawdzić Najlepsze darmowe narzędzia internetowe zwiększające bezpieczeństwo przeglądania stron..










