Jak łatwo usunąć i skasować historię wyszukiwania Google

Google rozpoczęło wdrażanie nowych funkcji kontroli prywatności w swojej wyszukiwarce Google. Funkcja ta pozwala użytkownikom przeglądać i czyścić historię ostatnich wyszukiwań bezpośrednio z poziomu narzędzia. Dzięki niej wyszukiwanie i korzystanie z tych ustawień jest łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Historia wyszukiwania

Historia wyszukiwania Google to dane gromadzone przez firmę na Twój temat na podstawie wyszukiwań przeprowadzanych na jej serwerze. Serwery Google przechowują te informacje, tworząc Twój profil na podstawie Twoich wcześniejszych wyszukiwań. Profil ten pozwala Google wyświetlać Ci trafniejsze reklamy, gdy korzystasz z ich platformy.

Niektórzy obrońcy Praktyki bezpieczeństwa i prywatności Użytkownicy, którzy chcą ograniczyć ilość danych przechowywanych przez Google, również docenią nowe opcje. Na przykład, być może nie masz nic przeciwko przechowywaniu części swoich danych ze względu na wygodę, jaką to oferuje, ale nie chcesz zapisywać ostatnio wyszukiwanych haseł. Możesz to teraz naprawić.

Nie powinieneś tego robić, jeśli cenisz trafne reklamy w narzędziach Google. Wyczyszczenie historii wyszukiwania może sprawić, że usługi dostępne w Google będą inne niż się spodziewasz, a wyświetlane reklamy mogą być mniej trafne lub niedokładne.

Pamiętaj, że historia wyszukiwania różni się od historii przeglądarki. Historia przeglądarki śledzi odwiedzone witryny, natomiast historia wyszukiwania śledzi wyszukiwania przeprowadzone w Google.

Usuń historię wyszukiwania

Oto jak uzyskać dostęp do nowego Centrum Prywatności, a także do niektórych starych funkcji, w prostszy sposób. Ostrzeżenie: jeśli usuniesz swoje dane wyszukiwania, nie będziesz mógł ich odzyskać.

W przeglądarce na komputerze

1. Zaloguj się na swoje konto Google.

2. Kliknij „Ustawienia” w lewym dolnym rogu.

3. Wybierz „Twoje dane wyszukiwania”, aby wyświetlić ostatnie wyszukiwania i opcje usuwania.

4- Wyszukaj „Usuń aktywność wyszukiwania”. Zostaną wyświetlone dwie opcje: „Usuń ostatnią godzinę” i „Usuń całą aktywność wyszukiwania”.

5. Kliknij na wybraną opcję.

6. Potwierdź. Pamiętaj, że nie ma możliwości cofnięcia.

Te same informacje znajdziesz, klikając nowy link pod polem wyszukiwania Google na stronie google.com o nazwie „Kontroluj swoje dane w wyszukiwarce Google”.

Na telefonie

1. Kliknij trzy linie po lewej stronie strony wyszukiwania.

2. Kliknij „Twoje dane w wyszukiwarce”.

3. Przewiń w dół, aby znaleźć dwie opcje usuwania danych: „Usuń ostatnią godzinę” i „Usuń całą aktywność wyszukiwania”.

4. Kliknij na wybraną opcję.

5. Potwierdź.

Więcej opcji Centrum prywatności

Za pośrednictwem tego samego Centrum prywatności możesz teraz uzyskać dostęp do istotnych funkcji kontroli prywatności Google, w tym:

  • Ustawienia reklam: Kontroluj, które reklamy będą wyświetlane podczas wyszukiwania.
  • Kontrola aktywności: Kontroluj, jakie informacje Google zapisuje na Twoim koncie i wykorzystuje w usługach Google.

(Nie są to jednak nowe funkcje. Dostęp do nich można uzyskać za pośrednictwem strony MyActivity już od jakiegoś czasu. Po prostu łatwiej je znaleźć w Centrum Prywatności Danych.)

Nowe Centrum Prywatności jest już dostępne w przeglądarkach Google na komputerach stacjonarnych i urządzeniach mobilnych. Oczekuje się, że zostanie udostępnione na iOS i Androidzie w nadchodzących tygodniach. W ciągu przyszłego roku Google doda te bezpośrednie funkcje kontroli prywatności do Map Google i innych narzędzi Google.

Pamiętaj, że jeśli masz więcej niż jedno konto Google (wiele osób korzysta z tej funkcji, aby oddzielić dane służbowe od prywatnych), musisz wykonać tę czynność dla każdego konta osobno, jeśli chcesz je wszystkie usunąć.

Choć wiele osób dbających o prywatność może uważać, że to nie wystarczy, dobrze jest widzieć, że Google podejmuje wysiłki.

Idź do góry przycisk