Aplikacja zapewnia Zdjęcia Google Więcej niż tylko pozwalamy ci Wyświetlanie zdjęć i filmów A jego zarządzanie jest takie Aplikacje do przeglądania zdjęć Inne. Jedną z jego najważniejszych funkcji jest tworzenie Zdjęcia zapasowe I filmy na Przestrzeń dyskowa w chmurze Do którego można uzyskać dostęp również z wielu urządzeń współdzielonych.
usługa Obrazy Google Zawiera funkcje takie jak nieograniczona i pełna przestrzeń dyskowa Google Lens Możliwość dodawania geotagów itp. Pomimo przejrzystego interfejsu użytkownika i bogatej w funkcje usługi, jest jedna rzecz, której nie da się łatwo zrobić: usunąć zdjęcia z chmury bez utraty ich na telefonie. Oczywiście, można po prostu nacisnąć przycisk usuwania, ale to usunie zdjęcie z dowolnego miejsca – również z telefonu. Magazyn w chmurze.
Jeśli chcesz pozbyć się niektórych danych z Obrazy Google Mam przewodnik krok po kroku, jak usunąć zdjęcia z Google bez usuwania ich z pamięci lokalnej. Zaczynajmy.

A co, jeśli ktoś po prostu chciałby usunąć zdjęcie ze Zdjęć Google bez usuwania go z telefonu? O dziwo, nie jest to tak proste, jak przełączanie. Właśnie to omówimy tutaj. Ale zanim przejdziemy dalej, najpierw zrozumiemy, jak to działa. Zdjęcia Google.
Szybkie linki
Dlaczego Zdjęcia Google są usuwane z Twojego telefonu?
Domyślnie jest to Wyłącz opcję Kopii zapasowej i synchronizacji على Obrazy GooglePo pierwszym włączeniu na telefonie, Zdjęcia Google zapisują zdjęcia i filmy z rolki aparatu w chmurze powiązanej z Twoim kontem Google. Wszystkie nowe zdjęcia również będą synchronizowane. Funkcja tworzenia kopii zapasowej i synchronizacji jest wyłączona dla albumów w Galerii, ale możesz je również synchronizować. Skupimy się tutaj na rolkach aparatu, ale podstawowa zasada pozostaje ta sama.

Synchronizując zdjęcie lub film za pomocą aplikacji Zdjęcia Google, tworzysz dwie kopie – w chmurze i na telefonie. Tylko jedna kopia jest widoczna dla Ciebie. Jeśli chcesz Zwolnij miejsce na swoim telefonie Możesz usunąć kopię zdjęć z urządzenia, korzystając z wbudowanej opcji w Zdjęciach Google. Jeśli to zrobisz, nie będziesz mieć dostępu do pliku w żadnej innej galerii, ponieważ zostanie Ci tylko jego kopia online. Jednak wersję online takich plików możesz przeglądać tylko w aplikacji Zdjęcia Google.
Chociaż łatwo jest zachować plik w Zdjęciach Google i usunąć go z urządzenia, odwrócenie tej czynności nie jest już takie proste. Usunięcie zsynchronizowanego zdjęcia z aplikacji Zdjęcia Google powoduje również jego usunięcie z telefonu i pamięci masowej w chmurze.

Co się dzieje po usunięciu zdjęć?
Czasami chcesz usunąć zdjęcia ze Zdjęć Google. Prawdopodobnie próbowałeś już tego i nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. Oto kilka przykładów, które pomogą Ci lepiej zrozumieć tę kwestię.
Przypadek 1: Usuwanie zdjęcia z telefonu z włączoną kopią zapasową i synchronizacją
Po włączeniu kopii zapasowej i synchronizacji oraz usunięciu zdjęcia zsynchronizowanego za pośrednictwem aplikacji Zdjęcia Google, zostanie ono usunięte wszędzie. Mówiąc wprost, zostanie ono usunięte z aplikacji Zdjęcia Google, strony internetowej aplikacji, galerii telefonu i innych miejsc.Aplikacje do zarządzania plikami.
Przypadek 2: Usuwanie zdjęcia z telefonu z wyłączoną kopią zapasową i synchronizacją
Po zsynchronizowaniu zdjęcia, jeśli usuniesz je, gdy funkcja Kopia zapasowa i synchronizacja jest wyłączona, efekt będzie taki sam jak poprzednio. Zdjęcie zostanie usunięte z pamięci telefonu. Jeśli jednak niedawno wyłączono synchronizację, zdjęcie nadal będzie widoczne na innych współdzielonych urządzeniach. Po ponownym włączeniu funkcji Kopia zapasowa i synchronizacja na tym samym urządzeniu, zdjęcie zostanie usunięte ze wszystkich współdzielonych urządzeń.

Przypadek 3: Usuń obraz ze strony internetowej z wyłączoną kopią zapasową i synchronizacją
Inną rzeczą, którą możesz zrobić, jest usunięcie zdjęć Obrazy Google Po wyłączeniu kopii zapasowej i synchronizacji w telefonie zdjęcie zostanie natychmiast usunięte z innych zsynchronizowanych urządzeń. Ponieważ kopia zapasowa i synchronizacja są wyłączone w telefonie, zdjęcie pozostanie na telefonie i będzie widoczne w aplikacjach Galeria i Menedżer plików.
Teraz, jeśli włączysz tworzenie kopii zapasowej i synchronizację na swoim telefonie, zdjęcie pojawi się ponownie na stronie Google Photos, a oryginalny plik nadal będzie znajdował się na Twoim telefonie.
Rozwiązanie umożliwiające usunięcie zdjęć
Jedynym rozwiązaniem, które wydaje się działać, jest przeniesienie plików do niezsynchronizowanego folderu za pomocą menedżer plików.
Oto kroki:
Krok 1: Otwórz aplikację menedżera plików na swoim urządzeniu i utwórz nowy folder w pamięci wewnętrznej. Nazwijmy go Test DTMożesz to nazwać jakkolwiek.

Krok 2: Następnie użyj menedżer plików Ponownie przejdź do Pamięć wewnętrzna -> DCIM -> AparatW tym folderze przechowywane są zdjęcia wykonane przy użyciu aparat w telefonie.

Krok 3: Tutaj wybierz wszystkie zdjęcia, które chcesz usunąć z Google Photos i kliknij Przenieść.

Krok 4: Przejdź do nowego folderu (Test DT) który stworzyłeś powyżej i wklej tam obrazy.

Po wykonaniu tej czynności pliki zostaną automatycznie usunięte z folderu aparatu w aplikacji Zdjęcia Google na Twoim telefonie.
Dostęp do tych plików można uzyskać z nowo utworzonego folderu (Test DT) Korzystając z aplikacji Google Photos lub innej galerii.
Upewnij się, że funkcja Kopia zapasowa i synchronizacja nie jest włączona dla nowego folderu lokalnego. Aby to potwierdzić, przejdź do Sekcja albumów Znajdź folder w aplikacji Zdjęcia Google. Ikona chmury z linią oznacza, że folder nie jest synchronizowany.

Krok 5: Jeśli usunięte zdjęcia nadal są widoczne w wersji internetowej, musisz je ręcznie usunąć z internetu. Aby to zrobić, przejdź do Witryna Zdjęć Google Musisz usunąć zdjęcia. Ich usunięcie nie wpłynie na zdjęcia w nowo utworzonym folderze (Test DT) na Twoim telefonie.
Jeśli w dowolnym momencie zechcesz odzyskać usunięte zdjęcia, otwórz kosz w aplikacji Zdjęcia Google i je przywróć.
Wyłącz tworzenie kopii zapasowych i synchronizację
Powyższy przewodnik dotyczy starych zdjęć w telefonie. Jeśli nie chcesz, aby nowe zdjęcia były synchronizowane ze Zdjęciami Google, musisz wyłączyć Kopia zapasowa i synchronizacja W Ustawieniach. Aby to zrobić, otwórz aplikację Zdjęcia Google i dotknij menu. hamburger W prawym górnym rogu przejdź do Ustawień.

Kliknij opcję Kopia zapasowa i synchronizacja i wyłącz tę funkcję na następnym ekranie.

2. Skorzystaj z Bezpiecznego Folderu (tylko użytkownicy Samsunga)
Jeśli użyjesz Telefon Samsung Możesz skorzystać z tej funkcji Bezpieczny folderZdjęcia zrobione aparatem w Folderze bezpiecznym będą dostępne tylko w tym Folderze i nie zostaną zarchiwizowane w Zdjęciach Google, jeśli nie zainstalujesz w Folderze bezpiecznym aplikacji Zdjęcia Google.

Jeśli jednak jeszcze nie korzystasz z Bezpiecznego Folderu, możesz go włączyć, przechodząc do Ustawienia -> Biometria i zabezpieczenia -> Bezpieczny Folder i tworząc konto. Daje to drugą przestrzeń do instalowania aplikacji, do której dostęp jest możliwy tylko po podaniu hasła. Możesz mieć osobne miejsce na dane, osobne aplikacje, a nawet osobne konto Google, jeśli chcesz.
Kopia zapasowa, Google!
Chciałbym, żeby było inaczej i żeby istniała prosta metoda usuwania zdjęć tylko z aplikacji Zdjęcia Google. Niestety, obecnie nie jest ona dostępna. Musisz wyłączyć tworzenie kopii zapasowej i synchronizację przed robieniem nowych zdjęć albo skorzystać z metody opisanej powyżej.
Jednak przechowywanie zdjęć tylko na telefonie nie jest dobrym pomysłem. Twój telefon został skradziony أو przestaje działać Co skutkuje utratą wszystkich cennych wspomnień. Jeśli nie chcesz używać Zdjęć Google do tworzenia kopii zapasowych, możesz wypróbować alternatywy, takie jak Najlepsze zdjęcia أو Flickr Lub skorzystaj z pamięci masowej w chmurze, takiej jak Dysk Google.










