Sposoby, w jakie Facebook narusza Twoją prywatność (i jak temu zapobiec)

Założyciel i dyrektor generalny Facebooka powiedział: Mark Zuckerberg Kiedyś Facebook z obrzydliwą pośpiechem stwierdził, że prywatność nie jest już „normą społeczną” – i dotrzymuje słowa. Chociaż Facebook to świetny sposób na kontakt ze znajomymi i rodziną, budzi on obawy użytkowników dotyczące prywatności.

Od ciągłej zmiany ustawień prywatności po gromadzenie danych osobowych za pośrednictwem aplikacji firm trzecich – wydaje się, że Facebook Czyha nieustannie w tle, a wiele osób nie zdaje sobie sprawy, w jaki sposób codziennie narusza naszą prywatność.

W tym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób Facebook narusza naszą prywatność i, co ważniejsze, jak zapobiec temu serwisowi społecznościowemu.

1. Facebook korzysta z rozpoznawania twarzy

Rozpoznawanie twarzy To rodzaj technologii, która rozpoznaje i identyfikuje Cię na podstawie rysów twarzy na zdjęciach lub filmach. Facebook używa tej technologii, aby dać Ci znać, kiedy oznaczyć Cię na zdjęciu lub filmie.

Po raz pierwszy zauważyłem to ustawienie, tagując zdjęcia z wakacji. Po tym, jak oznaczyłem pierwsze zdjęcie w albumie, Facebook zaczął sugerować mi oznaczenie go za każdym razem. Nie tylko sugerował oznaczenie każdej osoby, ale także poprawnie identyfikował każdą osobę na zdjęciu!

Jeśli Ci to przeszkadza, z przyjemnością poinformujemy, że możesz wyłączyć tę funkcję.

Jak wyłączyć rozpoznawanie twarzy na Facebooku

Aby zmienić ustawienia rozpoznawania twarzy na Facebooku:

  • Kliknij ikonę W prawym górnym rogu strony Aktualności na Facebooku.
  • Znajdź Ustawienia i prywatność Następnie Ustawienia.
  • Kliknij opcję Rozpoznawanie twarzy znajduje się na pasku bocznym.

Tutaj możesz wybrać, czy chcesz, aby Facebook rozpoznawał Cię na zdjęciach. Przejdź do Czy chcesz, aby Facebook mógł Cię rozpoznawać na zdjęciach i filmach?

Chociaż mamy możliwość dostosowania tego ustawienia, irytujące jest to, że niektórzy użytkownicy mogą nie wiedzieć, że ich twarze są elektronicznie rozpoznawane przez aplikację sieci społecznościowej.

Twarz każdego z nas została zeskanowana i sprofilowana przez Facebooka, niezależnie od tego, czy tego chcieliśmy, czy nie.

2. Ludzie mogą Cię śledzić bez Twojej wiedzy.

Facebook oferuje nie tylko listy znajomych, ale także sposób na nawiązywanie kontaktów z innymi. Jeśli Twój profil jest ustawiony na „RokPrawdopodobnie masz listę osób, które Cię „obserwują”.

Możesz znać niektórych z tych użytkowników, ale inni mogą być dla Ciebie obcy. Nie muszą Cię nawet dodawać jako znajomych; mogą Cię obserwować, aby uzyskać dostęp do wszystkiego, co publikujesz publicznie.

To niepokojąca funkcja, ponieważ wiele osób korzystających z Facebooka może nie mieć zabezpieczonych ustawień Facebooka. W rezultacie mogą mieć listę nieznanych obserwujących, którzy mogą zobaczyć, co publikują na swojej osi czasu.

Jak sprawdzić, czy ludzie obserwują Cię na Facebooku

Aby sprawdzić, czy masz obserwujących na swojej osi czasu:

  • Przejdź do swojego profilu na Facebooku.
  • Znajdź przyjaciele , a następnie dotknij ŚwitaTutaj będą wymienieni Twoi obserwatorzy.

Możesz usunąć obserwujących ze swojej listy, zmieniając ustawienia prywatności tak, aby tylko Twoi znajomi mogli widzieć publikowane przez Ciebie treści.

Aby umożliwić obserwowanie Cię tylko znajomym z Facebooka:

  • Kliknij ikonę W prawym górnym rogu strony Aktualności na Facebooku.
  • Znajdź Ustawienia i prywatność Następnie Ustawienia.
  • Na pasku bocznym kliknij kartę. Posty publiczne.
  • w ciągu Kto może mnie śledzić? , Wybierz opcję przyjaciele.

3. Nadawca oczekującej prośby o dodanie do znajomych ma dostęp do Twoich postów.

Czy kiedykolwiek dostałeś prośbę o dodanie do znajomych na Facebooku, ale nie byłeś pewien, czy chcesz dodać tę osobę?

Lepiej podjąć szybką decyzję, ponieważ jeśli prośba o dodanie do znajomych jest rozpatrywana, osoba, która ją wysłała, będzie mogła zobaczyć posty na Twoim profilu.

Jeśli otrzymujesz mnóstwo próśb o dodanie do grona znajomych, pamiętaj, aby na nie odpowiedzieć, aby zapobiec naruszeniu Twojej prywatności.

Jak akceptować lub odrzucać prośby o dodanie do znajomych

Aby wyświetlić prośby o dodanie do grona znajomych na Facebooku:

  • Wybierz ikonę znajomych w swoim kanale aktualności na Facebooku.
  • Znajdź Potwierdzać أو kasować Za każdą prośbę o dodanie do znajomych.

4. Aplikacje innych firm gromadzą informacje o Tobie.

Aplikacje i gry na Facebooku nie są tak niewinne, jak myślisz. Facebook pozwala aplikacjom innych firm zbierać dane na temat tego, jak korzystasz z internetu, a nawet Twoje dane osobowe.

Ponieważ te aplikacje zazwyczaj przechowują dane na serwerze innym niż Facebook, wykrycie naruszeń bezpieczeństwa danych może być trudne.

Ale Facebook otrzymuje również więcej danych o Tobie od aplikacji, organizacji i firm zewnętrznych. Facebook wykorzystuje następnie Twoją aktywność poza Facebookiem, aby wyświetlać Ci trafne reklamy.

Aktywność poza Facebookiem to podsumowanie aktywności, którą firmy i organizacje udostępniają Facebookowi na temat Twoich interakcji, takich jak odwiedzanie ich aplikacji lub stron internetowych. Korzystają z narzędzi biznesowych Facebooka. Możesz je przeglądać Facebook śledzi Twoje dane! Oto jak uniemożliwić mu śledzenie Twoich działań w sieci..

Jak zmienić udostępnianie aktywności poza Facebookiem

Aby sprawdzić, które aplikacje innych firm udostępniają Twoje dane Facebookowi:

  • Kliknij ikonę W prawym górnym rogu strony Aktualności na Facebooku.
  • Znajdź Ustawienia i prywatność Następnie Ustawienia.
  • Kliknij opcję Skonfiguruj swoje dane na Facebooku na pasku bocznym.
  • Iść do Aktywność poza Facebookiem.

Tutaj możesz również kliknąć „Zarządzaj aktywnością poza Facebookiem”, aby uzyskać więcej informacji. Zostaniesz poproszony o ponowne wprowadzenie hasła. Możesz również sprawdzić, które aplikacje i usługi innych firm udostępniają Twoją aktywność Facebookowi.

Możesz zmienić ustawienia każdej aplikacji, klikając odpowiednią ikonę.

Logując się do aplikacji za pomocą swojego profilu na Facebooku, ważne jest, aby mieć świadomość zakresu udzielanych uprawnień.

5. Facebook może kontrolować Twój profil po Twojej śmierci.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co stałoby się z Twoim kontem na Facebooku, gdybyś umarł? Jeśli umrzesz, nie wybierając osoby, która będzie zarządzać Twoim kontem, Twoje dane pozostaną na Facebooku.

Dlatego ważne jest, aby wyznaczyć zaufaną osobę kontaktową, która zajmie się Twoim kontem na wypadek, gdyby coś Ci się stało. Taka osoba może również przekształcić Twój profil na Facebooku w stronę pamięci, gdzie bliscy będą mogli dzielić się wspomnieniami po Twojej śmierci i zostawiać miłe wiadomości, aby opłakiwać Twoją stratę.

Jak wybrać polecany kontakt na Facebooku

Aby wskazać polecany kontakt na Facebooku:

  • Kliknij ikonę W prawym górnym rogu strony Aktualności na Facebooku.
  • Znajdź Ustawienia i prywatność Następnie Ustawienia.
  • Wybierz kartę Rok.
  • w ciągu Ustawienia pamiątkowe Możesz wybrać znajomego, którego chcesz polecić jako swój kontakt, wpisując imię tej zaufanej osoby.

Zalecaną osobą kontaktową powinna być osoba bardzo ci bliska, np. partner lub rodzeństwo.

Polecany kontakt może akceptować prośby o dodanie do znajomych w imieniu konta oznaczonego jako „In memoriam”, przypinać posty pamiątkowe do swojego profilu oraz zmieniać swoje zdjęcie profilowe i zdjęcie w tle. Jeśli konto oznaczone jako „In memoriam” ma miejsce na posty pamiątkowe, polecany kontakt może kontrolować, kto może je wyświetlać i publikować.

Kontroluj naruszenia prywatności na Facebooku

Mimo że Facebook nie zawsze udostępnia jasne wskazówki dotyczące potencjalnych scenariuszy naruszenia prywatności na swojej platformie, udostępnia ona ustawienia, dzięki którym możesz się chronić.

Gdy Facebook zaktualizuje swoją platformę, sprawdź ustawienia prywatności, aby upewnić się, że nie dodano żadnych nowych opcji i że wcześniej wybrane ustawienia są nadal nienaruszone.

Ostatecznie to zależy od Ciebie. Aby chronić Twoje dane osoboweGdy Facebook zmieni lub zaktualizuje swoją politykę prywatności, bądź na bieżąco z informacjami o tym, jak wpłynie to na Twoje dane osobowe.

Idź do góry przycisk