Jak uniemożliwić WhatsApp udostępnianie niektórych Twoich danych Facebookowi

Po przejęciu WhatsApp przez Facebooka w 2014 roku firma zaczęła wprowadzać aktualizacje i zmieniać warunki korzystania. WhatsApp ogłosił zmiany w swojej polityce prywatności dotyczącej udostępniania danych użytkowników Facebookowi.

Aplikacja poinformowała na swoim blogu, że ta aktualizacja jest częścią usprawnienia komunikacji między użytkownikami, a także planów firmy, aby umożliwić bezpośrednią komunikację z firmami za pośrednictwem platformy WhatsApp w ciągu najbliższych kilku miesięcy. WhatsApp wkrótce udostępni Twój numer telefonu i inne dane osobowe Facebookowi. Nie chcesz tego? Nie ma problemu, nie musisz się na to zgadzać. W tym poście pokażę Ci, jak uniemożliwić WhatsApp udostępnianie Twoich danych Facebookowi. WhatsApp chce udostępnić Facebookowi niektóre Twoje dane, takie jak numer telefonu. Jak wyjaśniła firma w swoim najnowszym komunikacie, celem tego nowego rozwiązania jest dostarczanie Ci trafniejszych sugestii dotyczących znajomych i reklam, które będą lepiej dopasowane do Twoich potrzeb.

Na szczęście, zanim udostępnisz swój numer telefonu i inne dane użytkownika Facebookowi, WhatsApp pyta Cię o opinię. Przy następnym uruchomieniu WhatsAppa zobaczysz nowe warunki polityki prywatności aplikacji. Początkowo możesz czuć, że nie masz wyboru i musisz je zaakceptować, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Krótko mówiąc, jak uniemożliwić WhatsApp udostępnianie Twoich danych Facebookowi:

- Uruchom aplikację WhatsApp, pojawią się nowe warunki, nie klikaj „Akceptuj”

 

– Kliknij „Dowiedz się więcej o ważnych aktualizacjach naszych Warunków korzystania z usługi i Polityki prywatności”

- Następnie pojawi się pole wyboru. Wystarczy je odznaczyć i kliknąć przycisk (OK).

Jeśli nieświadomie zaakceptowałeś nowe zasady, powinieneś wiedzieć, że masz 30 dni na zwrot. Aby anulować, po prostu wykonaj następujące czynności:

- Przejdź do ustawień aplikacji, następnie do zakładki „Konto” lub „Moje konto”

- Odznacz pole wyboru obok opcji „Udostępnij informacje o moim koncie”.

Idź do góry przycisk