Wyjaśnienie korzystania z aplikacji Znajdź moich znajomych na iOS

Wykorzystując kombinację technologii, w tym anten 4G i GPS, Twój iPhone niemal zawsze wie, gdzie jesteś.

Dzięki aplikacji Znajdź moich znajomych możesz udostępniać swoją lokalizację znajomym korzystającym z urządzenia z systemem iOS lub zalogowanym do aplikacji Witryna internetowa iCloud Na komputerach Mac i PC.

Możesz znaleźć dowolną restaurację lub kawiarnię, jeśli na przykład zdecydują się na to znajomi, lub po to, aby dowiedzieć się, jak daleko od domu znajdują się Twoje dzieci, aby móc rozpocząć proces gotowania.

Jeśli chodzi o prywatność, możesz kontrolować, kto i kiedy może zobaczyć Twoją lokalizację. Aplikacja Znajdź moich znajomych jest preinstalowana w systemie iOS 9 i nowszych. Po jej odinstalowaniu możesz ją ponownie pobrać z… Sklep Apple.

Przy pierwszym uruchomieniu aplikacji zostaniesz poproszony o zalogowanie się do iCloud. Gdy pojawi się pytanie, czy aplikacja może korzystać z Twojej lokalizacji, dotknij OK. Aplikacja korzysta z danych map TomTom i innych danych.

Wyjaśnienie działania aplikacji Znajdź moich znajomych

Nazwa Twojej witryny

 

Na dole ekranu dotknij linii zatytułowanej „Ja”, która wskazuje Twoją bieżącą lokalizację, aby wyświetlić wszystkie informacje, które aplikacja wie o Tobie: gdzie jesteś, jakie informacje udostępniasz i z kim je udostępniasz.

U góry ekranu zobaczysz mapę na żywo z Twoją lokalizacją, a pod nią etykietę. Możesz nadać etykietę bardziej widoczną dla siebie i znajomych, nadając jej nazwę: dotknij „Wybierz etykietę” i wybierz predefiniowane ustawienie na następnej stronie – Dom, Praca, Szkoła, Siłownia lub Nie – lub dotknij „Dodaj własną etykietę”, aby utworzyć własną.

Udostępnij swoją lokalizację

Użyj tego przełącznika, aby szybko włączyć lub wyłączyć udostępnianie lokalizacji. Tuż poniżej tej opcji znajduje się kolejna: „Udostępnij moją lokalizację z”.

Jest to przydatne, jeśli masz kilka urządzeń z systemem iOS i chcesz udostępniać je w różnych lokalizacjach – na przykład na komputerze Mac w pracy lub na iPadzie w domu.

Możesz sprawdzić, która lokalizacja urządzenia jest obecnie udostępniana jako Twoja, ponieważ po prawej stronie będzie ona oznaczona znacznikiem wyboru.
Aby zmienić urządzenie, wystarczy kliknąć na urządzenie, którego chcesz użyć, zamiast na inne.

Zaproszenia

Gdy zaprosisz kogoś do odwiedzenia Twojej witryny, osoba ta otrzyma wiadomość e-mail na Twój domyślny adres e-mail.

Aby użyć innego adresu, dotknij opcji Wyślij jako, aby uzyskać listę możliwych alternatyw: wszystkie adresy, które są już powiązane z Twoim Apple ID, w tym wszystkie aliasy skonfigurowane w aplikacji internetowej Mail w witrynie iCloud.com.

bliscy przyjaciele

Możesz ustawić aplikację tak, aby powiadamiała Cię o każdym przybyciu lub opuszczeniu Twojej lokalizacji. W sekcji „Pokaż alerty geofence od” wybierz, czy chcesz otrzymywać alerty od osób, które mają tę samą lokalizację, czy od znajomych, których śledzisz.

Jak udostępniać lokalizację znajomych i innych osób za pomocą aplikacji Znajdź moich znajomych

1. Zaproś znajomych

 

Kliknij Dodaj, a następnie kliknij pole „DO” i wpisz adres e-mail powiązany z kontem Apple osoby, którą chcesz zaprosić, lub wpisz jej imię i nazwisko – proponowane kontakty pojawią się poniżej. Następnie kliknij Wyślij.

Możesz też dotknąć twarzy osoby siedzącej obok Ciebie, aby udostępnić plik bezpośrednio przez AirDrop.

2. Wysyłanie i akceptowanie

Wyświetli się komunikat z żądaniem wysłania. Po zaakceptowaniu go przez odbiorcę zobaczysz jego lokalizację.

Aby przestać udostępniać swoją lokalizację wszystkim użytkownikom, dotknij opcji Ja pod mapą, dotknij opcji Udostępnij lokalizację, a następnie przesuń przełącznik, aby wyłączyć tę funkcję.

3. Powiedz znajomym

Dotknij „JA”, a następnie „Powiadom znajomych”. Dzięki tej funkcji możesz powiadomić znajomych o swojej aktualnej lokalizacji lub wydarzeniach specjalnych: o tym, kiedy docierasz do danego miejsca lub je opuszczasz, a także o tym, czy musisz to zrobić następnym razem, czy regularnie.

4. Zobacz, gdzie jest ktoś

Na mapie Twoja lokalizacja jest oznaczona niebieską kropką. Kliknij imię i nazwisko na liście znajomych poniżej, aby zobaczyć, gdzie znajduje się dana osoba, dotknij „Zadzwoń”, aby wysłać wiadomość lub zaprosić kogoś, albo dotknij „Więcej”, aby wyświetlić mapę tras do tej osoby.

5. Różne widoki na mapie

Na mapie z listą znajomych poniżej dotknij mapy, a następnie naciśnij przycisk „I” (przycisk po prawej), aby wyświetlić opcje określające, czy mapa ma wyglądać standardowo, satelitarnie czy jako kombinacja obu.

6. Ustawienia prywatności

Aby uniemożliwić konkretnemu znajomemu dostęp do informacji o Twojej lokalizacji, dotknij jego imienia na liście znajomych, a następnie dotknij opcji Połącz, a następnie opcji Przestań udostępniać moją lokalizację.

Jeśli chcesz mieć większą elastyczność, np. podać szacowany czas przybycia znajomych, wypróbuj Glympse.

Idź do góry przycisk