Korzystając z Instagrama, możesz natknąć się na treści, które przypadną Ci do gustu i zechcesz je udostępnić znajomym. Zawsze wiąże się to z koniecznością zrobienia zrzutu ekranu danej historii, posta lub prywatnej wiadomości.
Ale czy w takiej sytuacji Instagram wysyła użytkownikowi powiadomienie? Czy można zrobić zrzut ekranu z Instagram Direct? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o powiadomieniach o zrzutach ekranu na Instagramie. Sprawdź Najskuteczniejsze sposoby na zwiększenie atrakcyjności filmów na Instagramie.

Szybkie linki
Czy muszę zrobić zdjęcie do relacji na Instagramie, posta lub wiadomości prywatnej?
Istnieje kilka powodów, dla których możesz chcieć wykonać zrzut ekranu na Instagramie.
Obejmuje to chęć pobrania internetowych memów, którymi chcesz się podzielić gdzie indziej. Może to być zdjęcie krajobrazu, które Twoim zdaniem będzie stanowić ładne tło. Albo może chcesz pobrać film z przepisem, aby uniknąć przeglądania setek postów później, gdy nadejdzie czas gotowania.
Relacje to najczęstsze miejsce, w którym możesz poczuć potrzebę zrobienia zrzutu ekranu. Dzieje się tak głównie dlatego, że media udostępniane w Relacjach są ulotne i nie będą dostępne po 24 godzinach.
Niezależnie od zasad dotyczących powiadomień na Instagramie, należy pamiętać o prywatności użytkowników, zwłaszcza podczas robienia im zdjęć i nagrywania filmów. Sprawdź Jak zrobić zrzut ekranu z Instagram Stories bez wykrycia.
Czy możesz zrobić zrzut ekranu z Instagram Direct?
Możesz wykonać zrzut ekranu wiadomości na Instagramie w taki sam sposób, w jaki normalnie wykonujesz zrzut ekranu czegokolwiek innego, nie ujawniając drugiej osobie, że wykonałeś zrzut ekranu waszej rozmowy.
Dzieje się tak, ponieważ Instagram powiadamia użytkowników tylko wtedy, gdy ci zrobią zrzuty ekranu znikających zdjęć lub filmów w trybie znikających konwersacji.
Tryb znikania pozwala użytkownikom wymieniać się tymczasowymi wiadomościami, zdjęciami, filmami i innymi treściami na czacie. Treści wysyłane w trybie znikania znikają, gdy ktoś opuści czat lub wyłączy tryb znikania.
Czy można zrobić zrzut ekranu z rozmów wideo na Instagramie?
Tak, i tylko Ty będziesz o tym wiedzieć. Instagram nie wyśle żadnego powiadomienia do osoby, z którą rozmawiasz podczas rozmowy wideo, że zrobiłeś zrzut ekranu.
Pamiętaj jednak, aby nie udostępniać zrzutu ekranu bez jego wiedzy, jeśli znajdują się na nim twarze, ponieważ może to skutkować sporami prawnymi.
Pamiętaj, że po umieszczeniu treści w Internecie nie ma możliwości kontrolowania częstotliwości jej udostępniania.
Czy Instagram powiadamia użytkownika, gdy robisz zrzut ekranu posta?

Instagram nie powiadamia użytkowników o zrobieniu zrzutu ekranu ich postów.
Posty to w zasadzie wszystkie zdjęcia i filmy, które widzisz w swoim głównym kanale na Instagramie lub na karcie Eksploruj. Instagram nie wysyła też powiadomień, gdy robisz zrzut ekranu posta bezpośrednio ze strony profilu użytkownika.
Warto zauważyć, że Instagram oferuje funkcję dodawania postów do zakładek, jeśli nie chcesz pobierać multimediów lokalnie. Dzięki temu będziesz mieć późniejszy dostęp do zdjęć i filmów.
Możesz uzyskać do nich dostęp z prywatnej karty w aplikacji Instagram. Zdjęcia nie zostaną pobrane do galerii w Twoim telefonie.
Dodatkowo masz możliwość grupowania postów dodanych do zakładek w osobne kolekcje. Na przykład możesz utworzyć jedną dla przepisów kulinarnych, a drugą dla ulubionych postów o psach.
Możesz zapisać wpis klikając przycisk. 
Aby wyświetlić dodane do zakładek posty, przejdź do zakładki swojego profilu. 


Tutaj możesz również utworzyć nowe grupy klikając przycisk. 
Czy Instagram powiadamia użytkownika o tym, że tworzysz relację?

W chwili pisania tego tekstu inni użytkownicy nie mogą Cię zobaczyć, gdy robisz zrzut ekranu ich historii.
Jednak w 2018 roku Instagram eksperymentował z powiadamianiem użytkowników, gdy ktoś zrobił zrzut ekranu z ich relacji. Wkrótce potem Instagram wycofał się z tej funkcji.
Należy jednak śledzić zmiany w aplikacji Instagram, na wypadek gdyby ta funkcja powróciła w przyszłości.
Alternatywnie istnieją inne sposoby. Aby wykonywać zrzuty ekranu z Instagram Stories bez wykrycia.
Instagram ma funkcję archiwizacji dla osób, które robią zrzuty ekranu opublikowanych przez siebie historii bezpośrednio za pomocą aparatu w aplikacji. Domyślnie serwis społecznościowy przechowuje kopię wszystkich Twoich historii.
Aby je przeglądać lub usunąć, otwórz aplikację Instagram i przejdź do strony swojego profilu. 

Czy Instagram powiadamia użytkownika, gdy otrzymuje prywatną wiadomość?

Tak, Instagram powiadamia odbiorców, gdy robisz zrzut ekranu w prywatnej wiadomości (znanej również jako Instagram Direct), ale tylko w przypadku wiadomości wysyłanych w trybie znikania.
Podobnie jak w Stories, użytkownicy mogą prywatnie wysyłać zdjęcia i filmy do konkretnej osoby lub grupy w trybie znikania. Gdy ktoś zrobi zrzut ekranu, na czacie pojawi się powiadomienie informujące uczestników rozmowy o tym, że dany użytkownik zrobił zrzut ekranu.
Z drugiej strony, jeśli zrobisz zrzut ekranu całego czatu lub zwykłego tekstu i obrazów, drugi użytkownik nie zostanie o tym powiadomiony.
Nie wiedziałeś, że możesz wysyłać wiadomości w trybie znikania? W takim razie Sprawdź inne przydatne funkcje Instagrama. Z którego powinieneś skorzystać.
Czy Instagram powiadamia ludzi, gdy nagrywasz ekran?

Instagram nie powiadamia użytkowników, gdy nagrywasz filmy z postów i relacji.
A co z prywatnymi wiadomościami? Czy można nagrywać ekran Instagram Direct? Tak.
Co ciekawe, dotyczy to również prywatnych wiadomości wysyłanych w trybie znikania. Stanowi to zatem lukę umożliwiającą dyskretne przechwytywanie osobistych historii na Instagramie. Można po prostu nagrać ekran, a następnie później zrobić zrzut ekranu pliku wideo.
Jak wspomniano wcześniej, należy uszanować prywatność nadawcy, jeśli wysyła Ci on prywatne zdjęcie lub film o charakterze poufnym.
Należy również pamiętać, że Instagram może naprawić tę lukę w przyszłej aktualizacji. Sprawdź Najlepsze aplikacje na Androida do łatwego nagrywania ekranu telefonu.
Czy potrafisz rozpoznać, czy ktoś robi zrzut ekranu Twojej historii na Instagramie?
Instagram nie oferuje ustawienia, które można włączyć, aby otrzymywać powiadomienia, gdy ktoś zrobi zrzut ekranu z Twojej relacji. Mamy nadzieję, że powiadomienia o zrzutach ekranu powrócą do relacji.
Na Androidzie możesz subskrybować: Eksperymentalny kanał na Instagramie Aby otrzymywać jako pierwszy nowe aktualizacje.
Jeśli obawiasz się, że Twoje zdjęcia i filmy mogą zostać wykorzystane przez osoby nieupoważnione, możesz zabezpieczyć swoje konto, zmieniając jego profil na prywatny.

Aby przekształcić swój profil na Instagramie w konto prywatne, przejdź do Ustawienia -> Prywatność i włącz opcję Konto prywatneNie będzie to miało wpływu na osoby, które Cię obserwują, dlatego najlepiej sprawdź listę swoich obserwujących, aby upewnić się, że dostęp do Twojej galerii mają tylko osoby, które znasz.
Alternatywnie możesz skorzystać z Bliscy ludzie na InstagramieDzięki temu możesz udostępniać swoje historie wybranej grupie użytkowników, a jednocześnie Twój profil pozostanie widoczny dla wszystkich.
Możesz skonfigurować listę klikając na opcję bliscy przyjaciele znaleziono na liście 

Po zakończeniu pojawi się nowa zielona opcja przed opublikowaniem nowej historii. Włącz ją, aby udostępnić historię tylko użytkownikom z Twojej listy bliskich znajomych. Zaznacz Najlepsze pomysły na historie na Instagramie dla każdego fotografa.
Zrzuty ekranu to tajny sposób na zapisywanie treści z Instagrama.
Instagram oferuje bogactwo różnorodnych treści. Niestety, robienie zrzutu ekranu lub nagrywanie ekranu to jedyny natywny sposób zapisywania zdjęć i filmów z Instagrama.
Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, w jaki sposób Instagram obsługuje powiadomienia o zrzutach ekranu.
Na szczęście Instagram nie powiadamia użytkowników, gdy robisz zrzut ekranu relacji, posta lub prywatnej wiadomości, więc możesz to robić dyskretnie. Teraz możesz przeglądać Korzyści z tworzenia relacji na Instagramie za pomocą programu Photoshop (i jak to zrobić).










