Jak wyłączyć ostatnio używane elementy i popularne miejsca w systemie Windows 10

Jeśli kiedykolwiek kliknąłeś prawym przyciskiem myszy ikonę aplikacji na pasku zadań lub w menu Start, mogłeś zauważyć, że system Windows wyświetla listę ostatnio otwieranych elementów w tej aplikacji. Co więcej, system Windows wyświetla również ostatnio otwierane pliki i często otwierane lokalizacje na liście w Eksploratorze plików. Jest to bardzo przydatne dla niektórych użytkowników. Jeśli jednak nie korzystasz z tej funkcji lub nie chcesz wyświetlać ostatnio otwieranych elementów i często otwieranych lokalizacji ze względu na ochronę prywatności, możesz ją łatwo wyłączyć.

Wyłącz wyświetlanie ostatnich elementów w ustawieniach aplikacji

Jeśli chcesz po prostu wyłączyć ostatnie pozycje i popularne miejsca na swoim koncie użytkownika, możesz to zrobić tylko w aplikacji Ustawienia. Konfiguracja w aplikacji Ustawienia jest szybsza i łatwiejsza; nie wymaga hakowania ani zmiany zasad.

1. Aby otworzyć aplikację Ustawienia, dotknij ikony Powiadomienia w prawym dolnym rogu, a następnie dotknij przycisku Wszystkie ustawienia.

2. W aplikacji Ustawienia przejdź do Personalizacji, a następnie Start, aby wyświetlić go na pasku bocznym po lewej stronie. W prawym panelu przestaw przełącznik pod opcją Pokaż ostatnio otwierane elementy na listach szybkiego dostępu w menu Start lub na pasku zadań na Wyłączone.

Po przesunięciu przełącznika do pozycji „wyłączone” ostatnio otwierane pozycje i często odwiedzane lokalizacje zostaną natychmiast wyłączone. Aby je włączyć, wystarczy przesunąć przełącznik do pozycji „włączone”.

Wyłącz ostatnie elementy za pomocą zasad grupy (wszyscy użytkownicy)

Chociaż aplikacja Ustawienia umożliwia wyłączenie funkcji Ostatnie elementy i Popularne miejsca dla poszczególnych kont, nie ma możliwości wyłączenia ich dla wszystkich użytkowników. Aby to zrobić, należy edytować odpowiednią zasadę w Edytorze zasad grupy, który jest dostępny dla wszystkich użytkowników wersji Pro i Enterprise. Ta metoda jest szczególnie przydatna dla administratorów systemu.

1. Otwórz menu Start i wyszukaj „gpedit.msc„ i naciśnij Enter, aby otworzyć Edytor zasad grupy. Następnie przejdź do „Konfiguracja użytkownika -> Szablony administracyjne -> Menu Start i pasek zadań".

2. W prawym panelu znajdź „Politykę”Nie przechowuj historii ostatnio otwieranych dokumentówKliknij ją dwukrotnie. Ta polityka pozwala włączać i wyłączać ostatnie pozycje i popularne miejsca.

3. W tym oknie wybierz opcję „Włączone” i kliknij przyciski „Zastosuj” i „OK”, aby zapisać zmiany w polityce.

Zmiany zasad grupy wymagają ponownego uruchomienia systemu lub wymuszonego odświeżenia, aby zastosować zmiany, dlatego należy ponownie uruchomić system lub wykonać polecenie gpupdate / force W wierszu poleceń jako administrator.

Aby włączyć funkcję ostatnich pozycji i popularnych miejsc, wystarczy wybrać opcję „Wyłączone” lub „Nie skonfigurowano”.

Wyłącz wyświetlanie ostatnich elementów z historii (wszyscy użytkownicy)

Jeśli używasz systemu Windows 10 Home i chcesz wyłączyć ostatnio używane elementy i popularne miejsca dla wszystkich użytkowników w systemie, możesz to zrobić: Korzystanie z Edytora rejestru.

1. Najpierw kliknij Win + R , pisać regedit Następnie naciśnij Enter, aby otworzyć Rejestr systemu Windows. Skopiuj poniższą ścieżkę, wklej ją w pasek adresu i naciśnij Enter, aby przejść do klucza docelowego.

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer

2. W prawym panelu sprawdź, czy masz wartość o nazwie „BrakOstatnichDokumentówHistoria„Jeśli znasz wartość, przejdź do następnego kroku. W przeciwnym razie kliknij prawym przyciskiem myszy w puste miejsce i wybierz „Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)”. Nadaj wartości nazwę „BrakOstatnichDokumentówHistoria".

3. Kliknij dwukrotnie nowo utworzoną wartość i ustaw dane wartości na „1”.

Pomyślnie wyłączyłeś ostatnio używane elementy i popularne miejsca w systemie Windows 10. Aby zmiany weszły w życie, uruchom ponownie system. Aby cofnąć zmiany, po prostu zmień wartość na „0” lub usuń ją.BrakOstatnichDokumentówHistoria".

Idź do góry przycisk