Instagram to jedna z najpopularniejszych platform społecznościowych i czasami możesz czuć ciekawość lub niepokój, zauważając zmiany w swoich interakcjach z innymi. Jeśli podejrzewasz, że ktoś Cię zablokował, istnieje kilka skutecznych sposobów, aby to sprawdzić.
Podejrzewasz, że ktoś zablokował Cię na Instagramie? Instagram nie pozwala Ci zobaczyć listy osób, które Cię zablokowały. Platforma nie powiadomi Cię nawet, gdy ktoś Cię zablokuje. Istnieje jednak kilka sposobów, aby dowiedzieć się, czy ktoś zablokował Cię na Instagramie. Sprawdź Jak dowiedzieć się, czy ktoś zablokował Cię w iMessage.

Szybkie linki
1. Znajdź jego nazwę użytkownika

Jeśli szukasz profilu osoby, która Twoim zdaniem Cię zablokowała, ale nie możesz jej znaleźć, istnieją cztery możliwe przyczyny: osoba ta mogła dezaktywować swoje konto, Instagram mógł zablokować jej konto, mogła zmienić nazwę użytkownika lub mogła już zablokować Ciebie.
Aby ustalić, która z tych możliwości ma zastosowanie w Twoim przypadku, musisz je po kolei wykluczyć.
2. Sprawdź, czy jego konto jest nadal aktywne.

Jeśli nie możesz znaleźć czyjegoś konta za pomocą wyszukiwarki, warto sprawdzić, czy dane konto nadal istnieje na Instagramie, czy też zostało dezaktywowane lub usunięte. Wcześniej można było utworzyć nowe konto w celu wyszukania profilu. Jednak teraz Instagram blokuje każde nowe konto utworzone w tym celu, uniemożliwiając sprawdzenie, czy użytkownik został zablokowany.
Dlatego warto zapytać wspólnych znajomych, czy konto tej osoby nadal istnieje. Jeśli nie mogą go znaleźć, prawdopodobnie konto zostało usunięte lub tymczasowo dezaktywowane, a nie zablokowane. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że ta osoba zablokowała również Twoich wspólnych znajomych, którzy pomagają Ci w weryfikacji konta.
Aby wykluczyć tę możliwość, możesz spróbować wyszukać ich konta bezpośrednio, korzystając z ich unikalnego linku do profilu. Sprawdź Blokowanie a ograniczanie na Instagramie: kiedy korzystać z poszczególnych opcji prywatności.
3. Użyj unikalnego linku do swojego profilu na Instagramie.
Po skonfigurowaniu konta na Instagramie otrzymasz unikalny adres URL zawierający Twoją nazwę użytkownika. Zastąpienie nazwy użytkownika w linku do profilu nazwą konta osoby, która Twoim zdaniem Cię zablokowała, powinno przekierować Cię do jej konta — o ile ono istnieje.
Jeśli otworzysz Instagram w przeglądarce i wyszukasz profil tej osoby za pomocą bezpośredniego linku, zobaczysz albo jej profil bezpośrednio, albo komunikat: „Przepraszamy, ta strona jest niedostępna”.

Aby sprawdzić, czy konto istnieje, wyloguj się z Instagrama i wyszukaj ten sam adres URL w nowej karcie. Zobaczysz ten sam komunikat, jeśli konto zostało dezaktywowane (lub już nie istnieje). Jeśli tym razem zobaczysz jego profil, oznacza to, że Cię zablokował.
Gdy ktoś zmienia nazwę użytkownika, automatycznie zmienia się również jego adres URL. Dlatego jeśli niedawno zmienił nazwę użytkownika, powyższe metody nie pomogą Ci zlokalizować jego profilu.
4. Upewnij się, że nie zmienił nazwy użytkownika.
Jeśli nie możesz znaleźć konta znajomego za pomocą paska wyszukiwania i oni również mają ten sam problem, ważne jest, aby upewnić się, że dana osoba nie zmieniła swojej nazwy użytkownika na Instagramie.
Po zablokowaniu Twoje poprzednie konwersacje nie znikają. Jeśli więc pamiętasz wymianę wiadomości w wiadomościach bezpośrednich, otwórz je i przejdź do profilu tej osoby.

Ponieważ w ten sposób możesz stwierdzić, czy ktoś zmienił swoją nazwę użytkownika, możesz być pewien, że zostałeś zablokowany, jeśli zmieniona nazwa nie pojawi się, gdy wyszukasz jego konto.
5. Upewnij się, że po prostu nie przestał Cię obserwować.
Kiedy ktoś przestaje Cię obserwować na Instagramie i ustawia swoje konto na SpecjalnyNie będziesz mógł przeglądać jego zdjęć i postów, a zobaczysz komunikat „To konto jest prywatne”. Dlatego powinieneś wykluczyć możliwość, że po prostu przestał Cię obserwować. Aby to potwierdzić, odwiedź jego profil i kliknij przycisk. Kontyntynuj.
Jeśli przestaną Cię obserwować, Twoja prośba o dodanie do obserwowanych zostanie wysłana, a przycisk „Obserwuj” zmieni się na „Wymagane”. Jeśli jednak Cię zablokują, Twoja prośba o dodanie do obserwowanych zostanie natychmiast anulowana po wysłaniu, a przycisk „Wymagane” po kliknięciu zmieni się z powrotem na „Obserwuj”.
6. Wyszukaj udostępnione grupowe czaty na Instagramie

Gdy ktoś zablokuje Cię na Instagramie i jest z Tobą w czacie grupowym, Instagram daje mu możliwość opuszczenia czatu. Jeśli zdecyduje się opuścić czat, nie otrzymasz żadnych powiadomień o jego odejściu, ale zauważysz, że jego konto nie będzie już widoczne w czacie grupowym.
Jeśli jednak zdecydują się pozostać na czacie grupowym, nadal będziesz mógł zobaczyć ich profil i wszystkie wiadomości, które wysyłają w czacie grupowym. Możesz wchodzić w interakcję z ich wiadomościami, odpowiadając na nie lub je polubiając.
Jeśli zauważysz, że podejrzana osoba aktywnie uczestniczy w czacie grupowym, w którym uczestniczysz, ale na jej profilu widnieje informacja „To konto jest prywatne”, oznacza to, że przestała Cię obserwować lub zablokowała Cię.
Uwaga: Nawet jeśli ktoś zablokuje Cię na Instagramie, nadal możesz do niego napisać. Jednak nie otrzyma on tych wiadomości. Dlatego jeśli możesz do kogoś napisać, nie zakładaj, że Cię nie zablokował.
7. Wspomnij i podaj odnośniki do konta.
Gdy ktoś zablokuje Cię na Instagramie, nie możesz go wspominać ani oznaczać w swoich postach i komentarzach. To kolejny sposób na sprawdzenie, czy ktoś Cię zablokował. Jednak ustawienie konta jako prywatnego ma ten sam efekt.
Jeśli nie możesz oznaczyć kogoś ani wspomnieć o jego koncie w poście na Instagramie, wyszukaj zamiast tego jego nazwę użytkownika lub profil. Jeśli konto istnieje, ale nie widzisz żadnych postów, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostałeś zablokowany.
Instagram nie powiadamia Cię, gdy ktoś Cię blokuje na platformie, ale możesz to sprawdzić za pomocą kilku prostych metod. Jeśli odkryjesz, że zablokowała Cię bliska Ci osoba, poproś ją o odblokowanie.
Jeśli Twoja relacja z kimś się pogorszyła lub ta osoba odmawia odblokowania Cię, ważne jest, aby uszanować jej decyzję – niezależnie od tego, czy się z nią zgadzasz, czy nie. Wreszcie, gdy ktoś zablokuje Cię na Instagramie, automatycznie zostanie zablokowany również przez Ciebie. Nie musisz więc się mścić i blokować go ponownie. Teraz możesz zobaczyć Jak zapobiec śledzeniu Twojej aktywności online przez Instagram, aby zachować prywatność.










