Wraz z ciągłym rozwojem technologii i sztucznej inteligencji, kwestie związane z prywatnością i ochroną danych zyskują na znaczeniu. Jedną z technologii, która wzbudziła duże zainteresowanie, jest ChatGPT, model sztucznej inteligencji, który inteligentnie i logicznie generuje tekst.
Chociaż ChatGPT jest uważany za świetny model, od momentu jego premiery w listopadzie 2022 r. pojawiły się pewne obawy dotyczące prywatności. Jednym z nich jest sposób, w jaki OpenAI wykorzystuje dane z czatów użytkowników do dalszego szkolenia swojego modelu LLM.
Ale nie martw się, możesz zrezygnować z używania danych czatu, zachowując jednocześnie prywatność rozmów z ChatGPT.
Przedstawimy proste kroki, które możesz podjąć, aby zapewnić sobie prywatność podczas korzystania z ChatGPT, w tym prawidłowe zarządzanie ustawieniami i subskrypcjami. Podamy również praktyczne wskazówki, jak kontrolować swoje dane osobowe i zachować poufność informacji podczas korzystania z tego innowacyjnego modelu. Sprawdź Czy ChatGPT ma problemy z prywatnością?

Szybkie linki
Na czym polega funkcja historii czatów i szkolenia ChatGPT?
Gdy zakładasz konto ChatGPT (w wersji bezpłatnej lub premium), ChatGPT domyślnie zapisuje historię Twoich czatów i wykorzystuje te dane do przyszłego szkolenia w celu udoskonalania odpowiedzi.
Jeśli nie zmieniłeś ustawień prywatności ChatGPT, historię czatów zobaczysz na pasku bocznym strony głównej ChatGPT. Możesz wrócić do tych czatów i kontynuować od miejsca, w którym je przerwałeś, w dowolnym momencie, ale ma to swoją cenę: dostęp do danych czatu przez OpenAI.
Dane treningowe ChatGPT pochodzą z różnych źródeł, takich jak książki, artykuły, filmy i inne, ale ciągłe szkolenie często wykorzystuje już istniejące konwersacje. Skąd jednak OpenAI czerpie te dane, aby zwiększyć skuteczność GPT?
Chociaż OpenAI nie twierdzi, że robi cokolwiek szkodliwego z danymi czatu, Często zadawane pytania dotyczące OpenAI W dokumencie stwierdza się, że Twoje czaty „mogą być przeglądane przez [jego] trenerów sztucznej inteligencji w celu udoskonalenia ich systemów”. OpenAI może wykorzystywać Twoje czaty według własnego uznania, przekazując je do swojego dużego modelu językowego (LLM) w celu szkolenia.
Jednak w kwietniu 2023 roku OpenAI zaczęło oferować użytkownikom możliwość wyłączenia lub włączenia historii czatów i gromadzenia danych treningowych. Sprawdź Czy Twój chatbot ujawnia o Tobie zbyt wiele? Wyjaśnienie ataków inżynierii wstecznej na modele sieci neuronowych..
Jak zrezygnować z historii czatów i funkcji szkoleniowych ChatGPT
Rezygnacja z funkcji danych czatu ChatGPT ma jedną wadę: utratę historii czatu. Oznacza to nie tylko, że OpenAI nie może przechowywać rejestru rozmów, ale także, że nie można przeglądać historii czatu. W związku z tym odzyskanie poprzednich czatów staje się niemożliwe, co sprawia, że wszystkie poprzednie dane czatu stają się niedostępne. Należy pamiętać, że nie powoduje to… Usuń historię ChatGPT Ale zostanie on zbanowany do czasu ponownego włączenia historii czatów i funkcji szkoleniowych.
Jeśli jednak Ci to nie przeszkadza, możesz łatwo wyłączyć historię i funkcję szkoleniową ChatGPT za pomocą zaledwie kilku kliknięć.

Najpierw kliknij na nazwę swojego profilu na dole strony głównej i przejdź do Ustawienia i wersja próbna.

Na stronie ustawień kliknij opcję Kontrola danychTeraz zobaczysz ustawienie o nazwie Czat i dziennik treningówTa funkcja będzie domyślnie aktywna, ale proste dotknięcie przełącznika natychmiast ją wyłączy. Teraz, gdy funkcja jest wyłączona, zauważysz, że historia czatów nie jest już dostępna na stronie głównej.
Funkcja ChatGPT umożliwia ponowne włączenie tej funkcji poprzez kliknięcie opcji Włącz historię czatów która pojawi się na liście historii, ale spowoduje to ponowne włączenie historii czatu i zbierania danych czatu na potrzeby szkoleń.

Aby zachować najwyższy poziom prywatności, zaleca się wyłączenie tej opcji, jeśli to możliwe.
Ogłoszenie: Po wyłączeniu tej funkcji wszystkie przyszłe czaty nie będą wykorzystywane do celów szkoleniowych, ale poprzednie czaty, które odbyły się, gdy funkcja była włączona, nadal będą mogły być wykorzystywane przez OpenAI.
Zestaw danych ChatGPT, z którego nie można zrezygnować
Chociaż możesz wyłączyć historię i funkcje treningowe ChatGPT, nie da się uniknąć gromadzenia niektórych typów danych. OpenAI przechowuje wszystkie Twoje rozmowy przez 30 dni, aby sprawdzić je pod kątem wszelkich złośliwych lub niestosownych treści. W powyższym FAQ OpenAI pisze:
W ramach naszego zaangażowania na rzecz bezpiecznego i odpowiedzialnego wykorzystania sztucznej inteligencji analizujemy rozmowy, aby udoskonalać nasze systemy i zapewnić zgodność treści z naszymi zasadami i wymogami bezpieczeństwa.
To jest jasne Oświadczenie OpenAI W odniesieniu do kontroli historii i danych szkoleniowych firma oświadcza, że „nowe rozmowy będą przechowywane przez 30 dni i przeglądane tylko w razie potrzeby w celu monitorowania nadużyć, a następnie trwale usuwane”. Należy pamiętać, że dotyczy to niezależnie od tego, czy użytkownik zrezygnował z funkcji historii czatów i danych szkoleniowych.
OpenAI przechowuje również Twój adres e-mail, imię i nazwisko oraz dane dotyczące płatności, jeśli zarejestrujesz się w subskrypcji ChatGPT Plus (rozliczanej co miesiąc). Aby jednak faktycznie usunąć wszystkie dane ChatGPT, musisz całkowicie usunąć konto powiązane z ChatGPT. Teraz możesz zobaczyć Sztuczna inteligencja i zagrożenia prywatności: ochrona danych w zautomatyzowanym świecie.










