Jak korzystać z funkcji App Tracking Transparency w systemie iOS 14.5, aby uniemożliwić aplikacjom śledzenie Cię

System iOS 14.5 został wydany w ostatnim tygodniu kwietnia 2021 roku, wprowadzając rutynowe poprawki błędów i kilka istotnych nowych funkcji. Jedną z nich była funkcja App Tracking Transparency, która wywołała szaleństwo wśród różnych podmiotów, a zwłaszcza Facebooka.

To prowadzi nas do pytania: czym jest App Tracking Transparency? I jak możemy ją włączyć lub wyłączyć na naszych iPhone'ach?

Czym jest przejrzystość śledzenia aplikacji?

Przed wprowadzeniem systemu iOS 14.5 aplikacje w telefonie mogły automatycznie śledzić Twoją aktywność. Nawet gdy z nich nie korzystałeś, niektóre aplikacje mogły śledzić Twoją lokalizację lub monitorować przeglądane przez Ciebie treści, aby tworzyć reklamy targetowane.

Przejrzystość śledzenia aplikacji to funkcja, która pozwala zapobiec temu zjawisku. Jeśli wyłączysz tę funkcję dla konkretnej aplikacji, nie będzie ona już mogła śledzić Twojej aktywności na telefonie.

Firma Apple zdecydowała się na ten krok, aby zapewnić użytkownikom pełną kontrolę nad swoją prywatnością i bezpieczeństwem.

Jak to wyłączyć?

Ponieważ ta funkcja jest dostępna tylko w systemie iOS 14.5, przed rozpoczęciem upewnij się, że urządzenie jest zaktualizowane.

Oto, co się stanie po zakończeniu aktualizacji: Za każdym razem, gdy otworzysz aplikację, zobaczysz wyskakujące okienko z pytaniem:Czy chcesz zezwolić konkretnej aplikacji na śledzenie Twojej aktywności w aplikacjach i witrynach innych firm?".

Możesz wybrać opcję „Zezwól” lub „Poproś aplikację, aby nie śledziła”. Wybranie tej drugiej opcji zablokuje śledzenie przez aplikację. Będzie to miało miejsce za każdym razem, gdy pobierzesz i uruchomisz nową aplikację.

Twórca aplikacji może dostosować część wiadomości, aby wyjaśnić, dlaczego aplikacja prosi o śledzenie Twojej aktywności. Możesz również odwiedzić stronę produktu aplikacji w App Store, aby uzyskać więcej informacji o tym, jak twórca aplikacji wykorzystuje Twoje dane.

Jeśli wybierzesz opcję „Poproś aplikację, aby nie śledziła”, programista aplikacji nie będzie miał dostępu do Twojego systemowego identyfikatora reklamowego (IDFA), który zazwyczaj służy do śledzenia. Aplikacja nie będzie również mogła śledzić Twojej aktywności za pomocą innych informacji, które mogłyby zidentyfikować Ciebie lub Twoje urządzenie, takich jak adres e-mail.

Jeśli chcesz zastosować te same ustawienia do wszystkich aplikacji jednocześnie, możesz to zrobić w Ustawieniach, wykonując następujące kroki:

  • Przejdź do „Ustawień” i dotknij „Ogólne” -> „Prywatność”.
  • Kliknij „Śledź”.
  • Następnie zobaczysz opcję „Zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia”. Wyłączenie tej opcji sprawi, że aplikacje nie będą wyświetlać żądań śledzenia po ich uruchomieniu. Aplikacje będą automatycznie blokowane przed śledzeniem Twojej aktywności.

Jeśli masz pytania i chcesz dowiedzieć się więcej o tej funkcji, kliknij wiedzieć więcej Poniżej opcja „Zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia”.

Jak włączyć funkcję Przejrzystości śledzenia aplikacji?

Gdy pojawi się okno dialogowe z pytaniem „Śledź swoją aktywność w aplikacjach i witrynach innych firm”, wybierz „Zezwól”.

Jeśli wcześniej zablokowałeś aplikację, aby Cię śledziła, ale zmieniłeś zdanie, możesz włączyć śledzenie w Ustawieniach -> Prywatność -> Śledzenie.

Na tej stronie znajduje się lista aplikacji, które zażądały zezwolenia na śledzenie. Włączając przełącznik, możesz ręcznie wybrać, które aplikacje mogą, a które nie mogą śledzić Twojej aktywności.

Jeśli nie widzisz aplikacji, upewnij się, że przełącznik Wymagaj dostępu jest włączony i zainstaluj aplikację ponownie, aż wyskakujące okienko pojawi się ponownie.

Co zrobić, jeśli funkcja App Tracking Transparency jest nieaktywna?

Firma Apple wydała dokument pomocy technicznej, który ma pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Opisuje on trzy sytuacje, w których opcja App Tracking Transparency może być wyszarzona.

W niektórych przypadkach ustawienie „Zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia” jest wyłączone, m.in.:

  • W przypadku użytkowników posiadających konta dziecięce lub osób, które nie ukończyły 18 lat i są zalogowane przy użyciu swojego Apple ID*
  • Jeśli Twoim Apple ID zarządza instytucja edukacyjna lub korzystasz z profilu konfiguracyjnego, który ogranicza śledzenie
  • Jeśli Apple ID zostało utworzone w ciągu ostatnich 3 dni

Kilka osób zgłosiło jednak, że funkcja „Przejrzystość śledzenia aplikacji” była wyszarzona, mimo że nie znajdowała się w żadnej z wymienionych powyżej kategorii. Większość problemów została rozwiązana po aktualizacji do iOS 14.5.1, więc koniecznie zaktualizuj system, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Inną metodą, która sprawdziła się u niektórych użytkowników, jest ponowne zalogowanie się na Apple ID. Wyloguj się z Apple ID w App Store, uruchom ponownie iPhone'a, odblokuj Apple ID i ponownie wprowadź nazwę użytkownika i hasło, aby zalogować się na Apple ID.

Możesz również przejść do ustawień i kliknąć na swoje imię u góry, aby to zrobić.

Jeśli to nie zadziała, krążą również plotki o powiązaniu między spersonalizowanymi ustawieniami reklam a funkcją App Tracking Transparency. Aby przetestować to rozwiązanie, wykonaj następujące czynności:

  • Przejdź do „Ustawień”, a następnie „Prywatności”.
  • Przewiń w dół i kliknij „Reklamy Apple”.
  • Włącz przełącznik, aby włączyć reklamy spersonalizowane.

Wyłączenie spersonalizowanych reklam spowoduje, że na Twojej ścieżce nie będą wyświetlane żadne ukierunkowane reklamy, co może spowodować domyślne wyłączenie funkcji App Tracking Transparency.

Zalety i wady transparentności śledzenia aplikacji

Większość użytkowników może czuć się niekomfortowo wiedząc, że aplikacje na ich urządzeniach Apple mogą śledzić ich lokalizację, aktywności i kontakty za pośrednictwem iPhone'a.

Co więcej, każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przeżyć ten ostateczny moment ostrzegawczy, gdy po przejrzeniu określonej pozycji w jednej aplikacji wyświetlił się nieprzerwany strumień reklam podobnych produktów w innych aplikacjach.

Jeśli należysz do grona osób, którym to przeszkadza, zablokuj tym aplikacjom możliwość śledzenia Cię, postępując zgodnie z powyższymi krokami.

Istnieją jednak okoliczności, w których użytkownik może uznać za korzystne zezwolenie aplikacjom na śledzenie go. Najczęściej wynika to z wyświetlania ukierunkowanych reklam.

Znalezienie czegoś przydatnego i odpowiadającego Twoim potrzebom jest o wiele łatwiejsze, gdy aplikacje mogą rejestrować to, co przeglądasz, i generować trafne reklamy. Jeśli bardzo na tym polegasz, możesz zezwolić niektórym aplikacjom na śledzenie Cię.

Podmioty, których znaczna część przychodów opiera się na gromadzeniu identyfikatorów IDFA (Identyfikatorów reklamodawców) w celu tworzenia spersonalizowanych reklam, znajdą się w niekorzystnej sytuacji, jeśli duża liczba użytkowników zdecyduje się zablokować działania śledzące.

Przejrzystość śledzenia aplikacji: duży krok w kierunku podstawowej prywatności

Wprowadzenie tej funkcji przyniosło ulgę wielu użytkownikom urządzeń Apple, ale spotkało się z negatywną reakcją wielu firm, które opierają swoją działalność na IDFA.

Włączanie i wyłączanie to prosty proces, który można wykonać w dowolnym momencie. Apple zadbało również o to, aby żadna aplikacja nie mogła Cię potajemnie śledzić, nawet jeśli poprosisz o wyłączenie, więc nie musisz się martwić.

Chociaż wprowadzenie tej funkcji było dużą zmianą, nie była to jedyna zmiana wprowadzona w systemie iOS 14.5.

Idź do góry przycisk